Home | Harlekijn Poedel: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Harlekijn Poedel: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Iedereen is wel bekend met de Poedel. Deze prachtige hond met zijn krullerige vacht heeft namelijk al menig harten veroverd en is heel populair. Maar wist je dat er ook verschillende variaties en soorten zijn binnen het ras? Zo heb je bijvoorbeeld vier verschillende soorten die allemaal hun eigen formaat hebben. Dan heb je ook nog allemaal verschillende kleuren waarin de Poedel voor kan komen. Meestal hebben ze één egale kleur, maar je hebt ook een Poedel die een zwart-witte vacht heeft. Dat is de Harlekijn Poedel en daar lees je hier alles over.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De geschiedenis

In principe verschilt de geschiedenis van de Harlekijn Poedel niet heel veel met die van de éénkleurige Poedels. De eerste Harlekijn Poedels werden al rond het jaar 1700 afgebeeld op schilderijen, waaronder ook door Rembrandt. Een leerling van Rembrandt heeft een zelfportret van hem gevaardigd dat in 1631 was gemaakt. Op dit zelfportret staat ook een Harlekijn Poedel.

Niet erkend

De Harlekijn Poedel werd eerst wel erkend in Nederland, maar sinds 1 juli 2008 niet meer. Ze worden wel door lokale kennel clubs in Amerika, Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië erkend. Als er dus in Nederland een Harlekijn Poedel wordt geboren en hij staat ingeschreven bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in het NHSB, dan staat er bij de kleur dat hij een Niet Erkende Kleur heeft. De FCI heeft namelijk nog geen erkenning gegeven voor deze kleur in Europa. De Harlekijn pups die worden geboren, hebben dus ook geen stamboom meer. Waarschijnlijk is het dan ook om deze reden dat de Harlekijn Poedel minder populair is dan de andere kleuren.

Vroeger kwam de Poedel in drie kleuren voor: egaal zwart, egaal wit en in het zwart-wit. De zwart-witte Poedel staat nu dus bekend als de Harlekijn Poedel, maar hij wordt ook wel eens de Parti Poedel genoemd. Parti staat voor de meerkleurige vacht van deze Poedel. Vroeger dachten veel Poedel fokkers dat ze te maken hadden met een miskleur als ze een Harlekijn Poedel hadden, maar dat is niet waar. Een miskleur is namelijk als de basiskleur bijvoorbeeld zwart is met een mengeling van wit erdoorheen. Als je de vacht van dan zou scheren, dan zul je zien dat de huid altijd egaal van kleur is. Wanneer je de vacht van een Harlekijn Poedel scheert, dan zul je heel duidelijk twee aparte kleuren zien op de huid.

De kleuren van de Harlekijn Poedel

De Harlekijn Poedel heeft altijd een witte basiskleur. De aftekeningen zijn dan meestal zwart, maar kunnen ook andere kleuren hebben. Zo kan hij namelijk ook rode, bruine, abrikoos, blauwe, grijze of lemon aftekeningen hebben. Een Harlekijn Poedel met een witte en zwarte kleur komt echter het meeste voor in Nederland. Deze hond moet een zwart manteltje hebben, een zwart hoofd. Een witte bles en kraag zijn wel gewoon toegestaan, net als een witte snor. De ideale aftekening van deze Poedel is twee of drie grote zwarte plekken op zijn schouders, vlak naast elkaar. De plakken moeten gelijkmatig over de rug zijn verdeeld.

Het is het beste als de vacht van de Harlekijn Poedel voor twintig procent zwart is en voor tachtig procent wit. De huid onder het zwarte maar moet een muisgrijze kleur hebben en de huid onder het witte haar moet ook licht van kleur zijn. De neus is zwart en de nagels mogen zowel zwart als wit zijn. De ogen van de Harlekijn Poedel zijn donkerbruin.

Verschillende vachtsoorten

Naast de verschillende kleuren die de vacht van de Harlekijn Poedel kan hebben, heeft hij ook twee verschillende vachtsoorten. Elke Poedel heeft de klassieke, krullende vacht. Dan heb je een kroesvacht en een koordvacht. De kroesvacht is sterk gekruld en veert nauwelijks mee als je er zachtjes met je hand op drukt. Als een Poedel een koordvacht heeft, dan vormt de vacht lange koorden die minstens twintig centimeter lang zijn. Of je Poedel nou een kroesvacht of een koordvacht heeft, het is sowieso een lekker dikke vacht. Het is ook niet voor niets dat deze hond vroeger werd gebruikt als jachthond op het water. De langere vacht bood namelijk bescherming waardoor hij lekker warm bleef.

De verzorging van de vacht

Eén geluk heb je bij de Harlekijn Poedel en dat is dat hij nauwelijks haar verliest. Hij is dan ook nooit echt in de rui. Toch is de Poedel een hondenras dat veel verzorging nodig heeft als je wil dat deze mooie vacht ook echt mooi blijft. Hij heeft namelijk een krullende vacht die elke dag door moet worden geborsteld of gekamd. Op deze manier kun je voorkomen dat er klitten in de vacht komen. Klitten kunnen namelijk erg vervelend en pijnlijk zijn voor een hond en hoe langer ze erin zitten, hoe moeilijker het is om ze er uit te krijgen. Bovendien verliest de Harlekijn Poedel echt wel wat haren, maar blijven deze in de dichte vacht hangen. Door de vacht te borstelen, kun je deze losse haren verwijderen. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om je Poedel af en toe te wassen. Doe dit wel met een speciale hondenshampoo zodat de huid niet geïrriteerd raakt.

Blazen

Naast borstelen en kammen kun je ook nog het beste de vacht van je Harlekijn Poedel af en toe uitblazen. Dit kun je doen met een sterke föhn of een speciale waterblazer. De Poedel heeft namelijk best een dikke vacht waar al snel viezigheid in kan blijven hangen, zeker als hij een gekoorde vacht heeft. Met zo’n waterblazer of föhn kun je het vocht en het vuil uit de vacht van je Harlekijn Poedel blazen. Daarnaast komt er dan ook meteen wat lucht in de vacht, waardoor er wordt voorkomen dat deze gaat broeien en stinken.

Trimsalon

Als je een Harlekijn Poedel hebt, kun je het beste regelmatig naar de trimsalon gaan. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de vacht te gaan knippen of trimmen, maar de medewerkers van een trimsalon zijn hier heel ervaren in en weten precies wat ze moeten doen om de vacht van jouw Poedel goed te verzorgen, trimmen en knippen. Zij zorgen er dan voor dat de vacht van je Harlekijn Poedel weer mooi gaat stralen, dat hij mooi in model blijft en dat hij natuurlijk niet te lang wordt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!