Home | Alles over de Koningspoedel (uitgebreid artikel)

Alles over de Koningspoedel (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Poedel is een hondenras dat niet zo goed door iedereen wordt begrepen. Mensen willen namelijk nog wel eens denken dat deze hond arrogant en verwend is, maar dat is helemaal niet waar. Het is juist een hele intelligente, trouwe en vrolijke hond. Ze zijn er in verschillende vormen en maten.

Letterlijk, want er zijn vier verschillende soorten Poedels! Deze hebben allemaal hun eigen formaat. Zo heb je de Toy Poedel, de Dwergpoedel, de middenslag Poedel en de Koningspoedel. Je leest hier alles over de Koningspoedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De geschiedenis van de Koningspoedel

In eerste instantie werd deze hond voornamelijk bekend vanwege hun vermogen om als “kunstjeshond” op te treden. Dit deden zij samen met zigeuners en jongleurs. Na een tijdje konden ze moeiteloos hun rol spelen en waren ze vaak te zien in reizende circussen. De zigeuners waren de eerste mensen die er een kunst van maakten om hun Poedel met veel fantasie en kunst te knippen. Dit deden ze vooral om hun publiek te boeien en te behagen.

De Poedel is dus van begin af aan een echte showhond. De knipten de vacht op dezelfde manier als de aristocraten in die tijd hadden en ze schuwden er niet voor om ze ook op dezelfde manier als hen te kleden. Na zijn rol als kunstjeshond, werd de Poedel vooral gebruikt als jachthond. Hij moest voornamelijk helpen bij de eendenjacht en moest deze apporteren. Dit ras bleek een uitstekende jachthond te zijn en moest het water in springen om de prooi te pakken.

Vier verschillende maten

De Poedel is het enige hondenras waarbij er vier verschillende formaten te vinden zijn. Waarom dat precies zo is, is lastig te zeggen. De Poedel is natuurlijk een hele schattige hond en mensen vinden hem nog schattiger wanneer hij kleiner is. De grootste variant Poedel is dan ook degene die als eerste bestond.

Deze hond bestaat dan dus ook het langst. De Toy Poedel ontstond echter veel later, namelijk pas in de jaren ‘90. Zo is de Toy Poedel bijvoorbeeld ontstaan omdat men een gezelschapshond voor in de stad wilde.

Er zijn dus vier verschillende varianten van de Poedel. Het verschil tussen deze vier types is dat ze allemaal van een ander formaat zijn. De kleinste versie van de vier is de Miniatuur Poedel. De grootte moet ook meteen het enige verschil zijn tussen de Poedels. Het karakter en de rest van het uiterlijk moet namelijk bij allemaal hetzelfde zijn.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het uiterlijk van de Koningspoedel

De Koningspoedel is de grootste van de vier verschillende soorten Poedels. Hij heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 45 centimeter en de 60 centimeter. Over het algemeen weegt de Koningspoedel zo’n 22 kilo. De Poedel staat natuurlijk bekend om zijn karakteristieke vacht. Deze is gekruld of gekoord.

De gekrulde vacht is een kroesvacht waarbij er een fijne wollige textuur is. De vacht is dan dus heel sterk gekruld en veert bijna niet mee als je hier met je hand op drukt. Als de vacht gekoord is, vormt de vacht lange koorden van minstens twintig centimeter. Er zijn zeven verschillende kleuren waarin de Koningspoedel voorkomt: Je hebt zwarte Poedels, bruine, witte, zilveren, roodachtige fawn, black and tan en zwart-wit gevlekt.

De Koningspoedel heeft een harmonische bouw en is een elegante hond. Daarnaast is hij ook erg trots en dat kun je ook wel zien aan zijn houding. Zijn staart is hoog aangezet. In Nederland is het verboden om deze te laten couperen. Wanneer de Koningspoedel stil staat, moet de staart naar beneden hangen. Als de hond in actie komt, dan wordt de staart juist schuin omhoog gedragen. Zijn rug is kort en loopt zonder afvalling in de slanke, gespierde achterhand over.

De kop van de Koningspoedel is rechthoekig van vorm en goed in verhouding van het lichaam. Het hoofd is wel besneden, maar niet te fijn of te zwaar. Als je goed naar de schedel kijkt, dan zul je zien dat de breedte minder dan de helft van de lengte van de totale schedel is.

Als je boven op de schedel kijkt, dan zie je dat deze een ovale vorm heeft, terwijl hij van de zijkant juist wel bol lijkt. Het opvallendste aan de kop van de Koningspoedel zijn waarschijnlijk de wenkbrauwbogen. Meestal zijn deze plekjes bedekt met haar dat wat langer is.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het karakter van de Koningspoedel

Drie woorden die het karakter van de Koningspoedel het beste beschrijven, zijn actief, intelligent en trots. Daarnaast is het ook een hele loyale hond. Dat komt omdat hij al zo’n beetje heel zijn bestaan nauw samen heeft gewerkt met mensen. Hij is dus erg op zijn baasje gericht.

De Koningspoedel is een hele vrolijke hond die dus ook nog eens erg intelligent en energiek is. Dankzij deze intelligentie, het is één van de slimste hondenrassen, pikt hij heel gemakkelijk nieuwe informatie op, wat erg handig is tijdens een training. Hij heeft een stabiel karakter en houdt ervan om te spelen, waardoor het de ideale gezinshond is.

Omdat de Koningspoedel vroeger vaak werd gebruikt als jachthond, vindt hij het nog altijd heerlijk om activiteiten te doen in de natuur. Over het algemeen heeft deze hond een goede zin en een vrolijke houding. Ook met andere honden kan de Koningspoedel over het algemeen goed overweg.

Ze kijken niet op of om naar mensen die ze niet kennen. Over het algemeen geldt bij honden dat hoe groter de hond is, hoe rustiger en bedachtzamer hij is en dat is bij de Poedel ook zo. De Koningspoedel is dus een rustige hond die zich niet uit zijn evenwicht laat brengen.

Beweging

De Koningspoedel is een hele actieve hond. Hij vindt het heerlijk om samen met zijn baasje te wandelen, spelen of om te zwemmen. Dit ras heeft wel een aantal wandelingen per dag nodig, dus zorg ervoor dat je hier ook tijd voor hebt. Daarnaast vindt hij het ook heerlijk om thuis lekker te spelen.

Op zich kun je een Koningspoedel best in een appartement houden, maar dan moet je wel ervoor zorgen dat je vaak genoeg naar buiten gaat zodat hij al zijn energie kwijt kan.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!