Home | Maak kennis met de Abrikoos Poedel (lang artikel)

Maak kennis met de Abrikoos Poedel (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je graag een Poedel wil, dan zijn er een hoop dingen waar je over na moet denken. Hiermee bedoelen we niet alleen of je er wel daadwerkelijk klaar bent voor bent om een hond in huis te nemen, maar er zijn ook een aantal beslissingen over de hond zelf die je moet maken. Hoe groot mag jouw hond zijn?

Wil je een Koningspoedel, een Dwergpoedel of liever een Toy Poedel? Daarnaast kan de vacht van de Poedel veel verschillende kleuren hebben. Je leest hier alles over de abrikozen Poedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Een abrikozen vacht

Bij de kleur abrikoos denk je misschien aan een soort roze vacht, maar je kunt hem juist beter omschrijven als licht bruin. De meeste kruisingen van de Poedel, zoals de Labradoodle bijvoorbeeld, hebben vaak deze kleur. De abrikooskleur is een hele mooie kleur die loopt van crème tot diep-abrikoos.

Het is een moeilijke kleur om te krijgen tijdens het fokken. Poedels met zwart in hun stamboom zullen waarschijnlijk meer een roze tint hebben. Als een Poedel juist weer uit een bruine lijn komt, dan zal hij waarschijnlijk meer roodachtig zijn. De abrikozen Poedel was samen met de rode de laatste kleur die vast zijn gelegd voor dit ras. Vroeger kwam deze kleur dus nog niet zoveel voor.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om Poedels met een abrikozen vacht te fokken met de raskenmerken van de bruine Poedel en zijn donkerbruine ogen. Dat was moeilijk omdat de ogen vaak juist lichtgeel of groen van kleur werden.

Om deze reden werd er zowel bruin als wit ingebracht, waardoor er nog altijd abrikooskleurige pups zijn die de kenmerken hebben van een leverkleurige hond. Je kunt er nooit helemaal zeker van zijn hoe een abrikooskleurige Poedel er uiteindelijk uit komt te zien. In het begin hebben ze namelijk allemaal een diepe kleur, maar meestal wordt deze valer naarmate ze ouder worden.

Verschillende vachtsoorten

Naast de verschillende kleuren die de vacht van de Poedel kan hebben, heeft hij ook nog twee verschillende vachtsoorten. Elke Poedel heeft de kenmerkende klassieke, krullende vacht. Dan kan hij ook nog een kroesvacht of een koordvacht hebben. De kroesvacht is sterk gekruld, waardoor hij nauwelijks mee veert mee als je er zachtjes met je hand op drukt.

Als de Poedel een koordvacht heeft, vormt de vacht lange koorden die minstens twintig centimeter lang zijn. Of je Poedel nou een kroesvacht of een koordvacht heeft, het is in ieder geval een lekker dikke vacht. Het is dan ook niet voor niets dat hij vroeger werd gebruikt als jachthond op het water.

De langere vacht bood namelijk bescherming waardoor hij het latijd lekker warm had.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verzorging van de vacht

Eén geluk heb je bij de Poedel en dat is dat hij nauwelijks haar verliest. Hij is dan eigenlijk ook nooit echt in de rui. Toch is dit een hondenras dat veel verzorging nodig heeft als je wil dat deze mooie vacht ook mooi blijft. Hij heeft namelijk een krullende vacht die elke dag door moet worden gekamd of geborsteld.

Op deze manier kun je voorkomen dat er klitten ontstaan. Klitten kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn en hoe langer ze erin zitten, hoe moeilijker het is om ze er uit te krijgen. Bovendien verliest de Poedel echt wel wat haren, maar blijven deze in zijn dichte vacht hangen. Door de vacht te borstelen, kun je die losse haren weghalen.

Het kan natuurlijk ook geen kwaad om je abrikozen Poedel af en toe te wassen. Doe dit echter wel met een speciale hondenshampoo zodat de huid niet geïrriteerd raakt.

Blazen

Naast borstelen en kammen kun je ook nog het beste de vacht van je abrikozen Poedel af en toe uitblazen. Dit kun je met een sterke föhn of een speciale waterblazer doen. De Poedel heeft namelijk een dikke vacht waar makkelijk viezigheid in kan blijven hangen, zeker als hij een gekoorde vacht heeft.

Met zo’n waterblazer of föhn kun je het vocht en het vuil uit de vacht van je abrikozen Poedel blazen. Daarnaast komt er dan ook lucht in de vacht, waardoor er wordt voorkomen dat deze gaat broeien en stinken.

De vacht checken

De Poedel is van origine een jachthond en hij heeft nog steeds een beetje een avontuurlijk karakter. Hij vindt het dan ook heerlijk om op pad te gaan. Als jullie in het bos lopen en hij ziet iets in de bosjes bewegen, zal hij ook niet terugdeinzen om hier achteraan te rennen.

Dat is natuurlijk niet erg, maar het is dan wel verstandig om even de vacht te checken wanneer jullie terugkomen van de wandeling. Het kan zijn dat er takjes, insecten of andere dingen in zijn blijven hangen en die moeten natuurlijk ook weer even verwijderd worden.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Trimsalon

Als je een Poedel hebt, kun je het beste regelmatig naar de trimsalon gaan. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de vacht te gaan knippen of trimmen, maar de medewerkers van een trimsalon zijn hier heel ervaren in en weten precies wat ze moeten doen om de vacht van jouw abrikozen Poedel goed te verzorgen, trimmen en knippen.

Zij zorgen er dan voor dat de vacht van je abrikozen Poedel weer mooi gaat stralen, dat hij mooi in model blijft en dat hij natuurlijk niet te lang wordt.

Een doffe vacht

Als een hondenvacht er dof uit gaat zien, dan kan dat betekenen dat de hond niet helemaal gezond is. Mocht hij last hebben van een ziekte of aandoening, dan zie je dit vaak terug aan de vacht. Deze wordt dan dof en straalt dus niet meer.

Heb je je abrikozen Poedel net gewassen, maar lijkt het net alsof hij een beetje vettig is? Dan zou het kunnen zijn dat je hond al wat ouder is en de conditie van zijn vacht daardoor achteruit is gegaan.

Als je nog een jonge Poedel hebt, kun je het beste eens naar de dierenarts gaan, want misschien is je hond wel ziek. Dat hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!