Home | Maak kennis met de bruine Poedel (lang artikel)

Maak kennis met de bruine Poedel (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Poedel is een middelgrote hond die vooral bekend staat om zijn krullende vacht. Het is hierdoor net een levensgrote knuffel! Daarnaast is het ook nog eens een hele vrolijke, slimme en loyale hond. De grootste hobby’s van dit ras zijn waarschijnlijk spelen, wandelen en zwemmen.

Als je met hem aan het wandelen bent en je komt onderweg een meertje of een sloot tegen, dan is de kans groot dat je Poedel al vrij snel in het water ligt. De Poedel is te vinden in verschillende kleuren en maten. Hier lees je alles over de bruine Poedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De bruine vacht

Een Poedel kan verschillende kleuren hebben in zijn vacht, waar bruin er eentje van is. Meestal is de gehele vacht van bruin van kleur. Dit is een diepe, donkere kleur, dus hiermee wordt niet de lichtbruine kleur bedoeld. Een Poedel met een bruine vacht heeft altijd een zwarte neus.

Als de Poedel een rode of abrikozen vacht heeft, dan heeft hij een bruine neus. Daarnaast heeft een hond met een bruine vacht ook bruine lippen. De ogen zijn zwart of bruin van kleur.

Als de Poedel een bruine vacht heeft, is deze meestal egaal. Het is ook mogelijk dat je een Poedel hebt met een black and tan vacht. Deze is dan zwart met bruine aftekeningen.

Andere kleuren van de Poedel

Naast bruin kan de vacht van de Poedel natuurlijk ook nog andere kleuren hebben. Er zijn zeven verschillende kleuren waarin de Poedel voorkomt: Je hebt zwarte Poedels, bruine, witte, zilveren, roodachtige fawn, black and tan en abrikoos.

Verschillende vachtsoorten

Naast de verschillende kleuren die de vacht kan hebben, heeft hij ook twee verschillende vachtsoorten. Elke Poedel heeft wel de klassieke, krullende vacht. Daarnaast heb je een kroesvacht en een koordvacht. De kroesvacht is heel erg gekruld en veert nauwelijks mee als je er zachtjes met je hand op drukt.

Als een Poedel een koordvacht heeft, dan heeft hij lange koorden die minstens twintig centimeter lang zijn. Of je hond nou een kroesvacht of een koordvacht heeft, hij heeft sowieso een lekker dikke vacht. Het is ook niet voor niets dat deze hond vroeger werd gebruikt op het water als jachthond. Deze lange vacht bood namelijk bescherming waardoor hij lekker warm bleef.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verzorging van de vacht

Eén geluk heb je bij de bruine Poedel en dat is dat hij nauwelijks haar verliest. Hij is namelijk ook nooit echt in de rui. Toch is de Poedel een hond die veel verzorging nodig heeft als je wil dat deze mooie vacht ook echt mooi blijft. Hij heeft namelijk een vacht die sterk krult en die elke dag door moet worden geborsteld of gekamd.

Op deze manier kun je voorkomen dat er klitten in komen. Klitten kunnen heel vervelend en pijnlijk zijn voor een hond en hoe langer ze erin zitten, hoe moeilijker het is om ze er uit te krijgen. Bovendien verliest de bruine Poedel echt wel wat haren, maar blijven deze in de dichte vacht hangen.

Door de vacht te borstelen, kun je de losse haren verwijderen. Het kan uiteraard ook geen kwaad om je bruine Poedel af en toe te wassen. Doe dit wel met een hondenshampoo zodat de huid niet geïrriteerd raakt.

Kammen en borstelen

Als je de vacht van je bruine Poedel gaat kammen of borstelen, kun je het beste laagje voor laagje te werk gaan. Je begint dan onderaan bij de poten en werkt langzaam naar boven toe totdat je het hele lichaam hebt gehad. Er zijn ook een aantal plekjes in de vacht die snel gaan klitten en daardoor iets meer aandacht nodig hebben.

Dit zijn voornamelijk de plekjes in de oksels, maar ook bij de buik en bij de dijen. Je kunt het beste een slickerborstel of een speciale hondenkam hiervoor gebruiken.

Blazen

Naast borstelen en kammen kun je ook nog het beste de vacht van je bruine Poedel af en toe uitblazen. Dit kun je dan doen met een sterke föhn of een speciale waterblazer. De Poedel heeft namelijk best wel een dikke vacht waar al snel viezigheid in kan blijven hangen, zeker als hij een gekoorde vacht heeft.

Met zo’n waterblazer of föhn kun je het vocht en het vuil uit de vacht van je bruine Poedel blazen. Daarnaast komt er dan ook direct lucht in de vacht, waardoor er wordt voorkomen dat deze gaat broeien en stinken.

De vacht checken

De Poedel werd vroeger gebruikt als jachthond en hij heeft nog steeds een beetje een avontuurlijk karakter. Hij vindt het dan ook heerlijk om op pad te gaan in de natuur. Als jullie in het bos lopen en hij ziet iets bewegen in de bosjes, zal hij niet terugdeinzen om hier achteraan te rennen.

Dat is uiteraard geen ramp, maar het is dan wel verstandig om de vacht te checken wanneer jullie terugkomen van de wandeling. Het kan zijn dat hier takjes, insecten of andere dingen in zijn blijven hangen en die moeten natuurlijk ook weer even verwijderd worden.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Trimsalon

Als je een bruine Poedel hebt, kun je het beste regelmatig naar de trimsalon gaan. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf de vacht te gaan knippen of trimmen, maar de medewerkers van een trimsalon zijn hier heel ervaren in en weten precies wat ze moeten doen om de vacht van jouw bruine Poedel goed te verzorgen, trimmen en knippen.

Zij zorgen er dan voor dat de vacht van je bruine Poedel weer mooi gaat stralen, dat hij mooi in model blijft en dat hij natuurlijk niet te lang wordt.

Een doffe vacht

Heb je je bruine Poedel net gewassen, maar lijkt het net alsof hij een beetje vettig is? Dat zou kunnen zijn omdat je hond al wat ouder is en de conditie van zijn vacht daardoor achteruit is gegaan. Het zou echter ook kunnen zijn dat je bruine Poedel niet helemaal gezond is.

Een zieke hond kun je namelijk herkennen aan een doffe vacht. Heb je nog een jonge Poedel? Dan kun je het beste eens naar de dierenarts gaan, want misschien is je hond wel ziek. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!