Home | Cava Poedel: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Cava Poedel: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Sommige hondenrassen bestaan al ontzettend lang. Neem bijvoorbeeld de Poedel. Deze bestaat al zeker 2000 jaar en vindt zijn oorsprong ergens in de Middeleeuwen. Daarnaast zijn er ook hondenrassen die wat minder lang bestaan. Dit zijn dan vaak kruisingen met erkende hondenrassen.

Zo heb je bijvoorbeeld ook de Cava Poedel, die ook wel de Cavoodle genoemd. Deze bestaat nog helemaal niet zo lang. Je leest hier alles over dit bijzondere, nieuwe hondenras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De Cavoodle

De Cavoodle wordt ook wel de Cavapoo genoemd. Dit is een hondenras dat nog erg nieuw en opkomend is. Hij werd voor het eerst in Australië gefokt in de jaren ‘90. Het is maar een klein hondje. Dat komt omdat de rassen die worden gebruikt om deze kruising te maken ook klein van stuk zijn.

De Cavoodle is namelijk een kruising tussen de Toy Poedel of Miniatuur Poedel en de Cavalier King Charles Spaniël. Het is nog maar een redelijk nieuw ras, maar hij is wel ontzettend populair in Australië. Dat is ook niet zo gek, want dit ras is speciaal ontwikkeld als trouw en lief huisdier.

Het uiterlijk van de Cavoodle

De Cavoodle ziet er vooral heel erg schattig uit. Het is een klein hondje, maar hij komt voor in twee verschillende formaten. Je hebt de Toy formaat die tussen de 28 centimeter en de 35 centimeter groot is en het Mini formaat, die tussen de 33 centimeter en de 45 centimeter groot is.

Over het algemeen weegt deze hond tussen de 5 kilo en de 10 kilo. Over het algemeen geldt natuurlijk dat hoe groter de hond is, hoe zwaarder hij ook is. Omdat het maar een klein hondje is, is dit dus ook een geschikt ras om in een appartement te houden. Zorg er dan wel voor dat je Cavoodle wel elke dag even naar buiten kan.

De kleur van de vacht kan verschillend zijn. Zo kan hij zwart zijn, maar ook wit, bruin, goud of roodbruin. Soms komt het ook voor dat hij een tricolor vacht heeft. Ook de structuur is altijd anders. Hij kan namelijk krullen, maar hij kan ook licht golven. Dit verschilt per kruising.

Als de Cavoodle namelijk meer van de Poedel in zich heeft, dan zal zijn vacht wat meer krullen dan wanneer hij juist meer van de Cavalier King Charles Spaniël in zich heeft.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Haarverlies

De ouders hebben ook een sterke invloed op de mate van haarverlies van de Cavoodle. In principe zijn honden nooit helemaal hypoallergeen, maar het kan wel zo zijn dat mensen met een hondenallergie geen allergische reactie krijgen van de Cavoodle. Dat komt omdat de Poedel, en dan dus ook de Cavoodle, bijna geen haren verliezen.

Als je juist allergisch bent voor de huidschilfers van honden, dan ben je dus ook voor de Cavoodle allergisch.

Het karakter van de Cavoodle

De Cavoodle heeft een heel zachtaardig en lief karakter. Ze zijn gek op hun baasje, maar wel een beetje afhankelijk. Over het algemeen zijn ze heel geduldig met kinderen. Daarnaast is deze kruising heel speels en intelligent. Ze reageren het beste op een positieve en vriendelijke training.

Je kunt dus beter niet te boos of te streng zijn, want daar is deze hond heel erg gevoelig voor. Hier maak je de Cavoodle namelijk alleen maar angstig van en dan zal hij niet beter gaan luisteren. Je kunt beter belonen bij goed gedrag.

Je kunt deze hond beter niet de hele dag alleen thuis laten. Ze zijn namelijk heel erg gehecht aan hun baasje en aan het gezin waar ze wonen. Je kunt dit natuurlijk wel trainen door de hond steeds net iets langer alleen thuis te laten. Het is een hele sociale hond die graag veel tijd met zijn baasje doorbrengt.

Door zijn makkelijke karakter is de Cavoodle voor zo’n beetje alle baasjes geschikt en dus ook voor mensen die nog nooit eerder een hond hebben gehad.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Beweging

Vergeleken met andere hondenrassen heeft de Cavoodle niet heel veel beweging nodig. Dat zorgt er voor dat ze ook heel geschikt zijn voor mensen die al wat ouder zijn en bijvoorbeeld niet zo goed ter been meer zijn. Wel houdt deze hond erg van spelen. Neem elke dag dus eventjes de tijd om samen met je Cavoodle te spelen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen met een balletje of met een touw, maar je kunt natuurlijk ook experimenteren om te kijken wat jouw Cavoodle het liefste doet.

Opvoeding en training

Omdat de Cavoodle een heel slimme hond is, is hij ook redelijk gemakkelijk om te trainen. Daarom is deze hond voor zo’n beetje elk baasje geschikt. Ze reageren het beste op een vriendelijke en positieve training. Op een harde of boze stem reageren ze namelijk niet zo goed.

Ze zijn niet heel goed geschikt voor hondensporten of een lange wandeling, maar dat verschilt natuurlijk ook wel een beetje per hond. Als Cavoodle met andere dieren op zijn gegroeid, kunnen ze ook op latere leeftijd hier goed mee overweg.

Verzorging

De Cavoodle heeft dus een golvende of krullende vacht. Als de hond wat meer naar de Cavalier neigt, dan kan hij ook redelijk wat haren verliezen. Hoe goed je de vacht moet verzorgen, verschilt dus ook per Cavoodle. Over het algemeen kun je het beste de vacht regelmatig borstelen.

Hiermee kun je namelijk vuil en klitten verwijderen en vervilting voorkomen. Daarnaast is het ook geen overbodige luxe om een paar keer per jaar naar de trimsalon te gaan. Controleer ook altijd de nageltjes, oortjes en het gebit van je Cavoodle. Ook bij de ogen moet je altijd even de haartjes controleren om ervoor te zorgen dat hij geen oogproblemen krijgt.

Gezondheid

Over het algemeen wordt de Cavoodle tussen de 10 en de 14 jaar oud. Er is nog niet zoveel bekend over de erfelijke ziektes waar deze hond last van kan krijgen, omdat het geen officieel ras is. Je kunt wel kijken naar de erfelijke ziektes van zijn voorouders en waar zij vaak last van hebben. De Poedel heeft over het algemeen niet zoveel last van erfelijke ziektes, maar de Cavalier King Charles Spaniël wel wat meer.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!