Home | Grijze Poedel: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Grijze Poedel: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De vacht van de Poedel is in principe altijd hetzelfde. Hij heeft namelijk een dichte, harde vacht. Deze kan ruig of gekruld zijn.

Hoe hij er verder uit ziet, ligt vooral aan het baasje. Die kan er namelijk verschillende modellen in laten knippen, kort scheren of juist langer laten groeien. De vacht van de Poedel kan allerlei verschillende kleuren hebben. Eén van deze kleuren is grijs.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Een grijze vacht

Eén van de kleuren die de vacht van de Poedel dus kan hebben, is grijs. Je kunt deze kleur ook zilver noemen. De kleur wordt erkend door de FCI en is dus een officiële raskleur. Hoewel een Poedel een grijze vacht kan hebben wanneer hij wordt geboren en deze dus ook grijs kan blijven, is het ook niet ongebruikelijk dat een Poedel met een zwarte vacht uiteindelijk ook grijs wordt.

Als een puppy ongeveer drie weken oud is, begint een Poedel die uiteindelijk grijs wordt ook daadwerkelijk grijs te vertonen. In het begin hebben ze dan nog een zwarte kleur. De eerste plekken die grijs worden, zijn de gebieden rond de snuit, de voeten en de staart. Soms duurt het wel jaren voordat een Poedel helemaal grijs is.

Harlekijn Poedel

Daarnaast heb je ook nog Harlekijn Poedels. Dit zijn Poedels met een witte basiskleur en zwarte vlekken. De Harlekijn Poedel wordt echter niet officieel erkend in Nederland, want hij wordt ook niet officieel erkend door de FCI. Hierdoor hebben deze pups bijna nooit een stamboom. Een Harlekijn Poedel kan ook een combinatie van andere kleuren hebben. Zo kan hij namelijk ook wit met grijs zijn.

Deze hond moet een zwart manteltje en een zwart hoofd hebben. Een witte bles en kraag zijn ook toegestaan, net als een witte snor. De ideale aftekening van deze Poedel is twee of drie grote zwarte plekken op zijn schouders die dan vlak naast elkaar zitten. De plakken moeten gelijkmatig over de rug zijn verdeeld.

Het is het beste als de vacht van deze Poedel voor twintig procent zwart is en voor tachtig procent wit. De huid onder het zwarte haar moet een muisgrijze kleur hebben en de huid onder het witte haar moet ook licht van kleur zijn. De neus is zwart en de nagels kunnen zwart of wit zijn.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Andere kleuren van de Poedel

Naast grijs kan de vacht van de Poedel natuurlijk ook nog andere kleuren hebben. Er zijn zeven verschillende kleuren waarin de Poedel voorkomt: Je hebt zwarte Poedels, bruine, witte, grijze/zilveren, roodachtige fawn, black and tan en abrikoos.

Verschillende vachtsoorten

Naast de verschillende kleuren die de vacht van de Poedel kan hebben, heeft hij ook twee verschillende vachtsoorten. Elke Poedel heeft in ieder geval de klassieke, krullende vacht. Dan heb je daarnaast een kroesvacht en een koordvacht.

De kroesvacht is sterk gekruld en veert bijna niet mee wanneer je er zachtjes met je hand op drukt. Wanneer een Poedel een koordvacht heeft, vormt de vacht lange koorden die minstens twintig centimeter lang zijn.

Of je grijze Poedel nou een kroesvacht of een koordvacht heeft, het is sowieso een lekker dikke vacht. Het is ook niet voor niets dat honden van dit ras vroeger werden gebruikt als jachthond op het water. De langere vacht bood namelijk bescherming waardoor hij het niet koud kreeg.

De verzorging van de vacht

Eén geluk heb je bij de grijze Poedel en dat is dat hij nauwelijks haar verliest. Dat komt omdat hij nooit echt in de rui is. Toch heeft hij veel verzorging nodig heeft als je wil dat deze mooie vacht ook echt mooi blijft. Dat komt door zijn krullende vacht die elke dag door moet worden geborsteld of gekamd.

Op deze manier kun je heel makkelijk voorkomen dat er klitten in de vacht komen. Klitten kunnen namelijk erg vervelend en pijnlijk zijn voor je hond en hoe langer ze erin zitten, hoe lastiger het is om ze er uit te krijgen. Bovendien verliest de grijze Poedel natuurlijk echt wel wat haren, maar blijven deze in de dichte vacht hangen.

Door de vacht dan te borstelen, kun je de losse haren verwijderen. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om je grijze Poedel af en toe te wassen. Dit moet je dan wel met een speciale hondenshampoo doen zodat de huid niet geïrriteerd raakt.

Blazen

Naast borstelen en kammen kun je ook nog het beste de vacht van je grijze Poedel af en toe uitblazen met een sterke föhn of een speciale waterblazer. Deze hond heeft namelijk best een dikke vacht waar al snel viezigheid in kan blijven hangen, zeker als hij een gekoorde vacht heeft.

Met zo’n föhn of waterblazer kun je het vocht en het vuil uit de vacht van je grijze Poedel blazen. Daarnaast komt er dan ook meteen wat lucht in de vacht, zodat hij niet gaat broeien en stinken.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Trimsalon

Als je een Poedel hebt, kun je het beste regelmatig met hem naar de trimsalon gaan. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de vacht te knippen of trimmen, maar de medewerkers van een trimsalon zijn hier heel ervaren in en weten precies wat ze moeten doen om de vacht van jouw grijze Poedel goed te verzorgen, trimmen en knippen.

Zij zorgen er dan voor dat de vacht van je grijze Poedel weer mooi gaat stralen, dat hij mooi in model blijft en dat hij natuurlijk niet te lang wordt.

Een doffe vacht

Het belangrijkste is dat de vacht straalt. Als een hondenvacht er dof uit gaat zien, kan dat namelijk betekenen dat hij niet helemaal gezond is. Mocht hij last hebben van een ziekte of aandoening, zie je dit vaak aan de vacht. Deze wordt dan dof en straalt hij dus niet meer. Heb je je grijze Poedel net gewassen, maar lijkt het net alsof hij een beetje vettig is?

Dan zou het kunnen dat je hond al iets ouder is en de conditie van zijn vacht daardoor achteruit is gegaan. Heb je nog een jonge grijze Poedel? Dan kun je het beste even naar de dierenarts gaan, want misschien is je hond wel ziek. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!