Home | Alles over de grote Poedel (uitgebreid artikel)

Alles over de grote Poedel (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Poedel staat natuurlijk bekend om zijn vacht. Deze krult enorm, waardoor het een hele schattige hond is. Deze mooie hond heeft natuurlijk wel wat meer te bieden dan alleen zijn mooie uiterlijk. Het is namelijk ook nog eens een hele vrolijke, loyale en slimme hond.

Dankzij zijn intelligentie kun je hem redelijk gemakkelijk trainen. Het zijn hele actieve honden en daardoor perfect voor elk baasje. Er zijn vier verschillende formaten Poedel, dus er zit er altijd wel eentje bij die geschikt is voor jou.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De geschiedenis

Als je meer wil weten over het formaat van de Poedel, dan moet je eerst wat meer weten over de geschiedenis van het ras. Deze hond bestaat al meer dan 2000 jaar en is dus heel oud. Vroeger werden ze gebruikt als circushond. Ze waren namelijk gemakkelijk te trainen en konden allerlei trucjes doen.

Hiervoor had je natuurlijk een atletische en harmonieuze hond voor nodig, dus deze mocht niet te groot zijn. De Poedel was dus ideaal, omdat het een middelgrote hond is.

Later werd de Poedel vooral gebruikt als jachthond. Ook hierbij geldt weer dat het niet handig is als een jachthond te groot is, want dan is hij al snel te lomp en kan hij niet snel genoeg door het veld rennen. De middelgrote Poedel was dus perfect voor de taak als jachthond.

Hij is niet te groot, maar ook weer niet te klein om te kunnen helpen bij de jacht. In de jaren 60 is men ook andere groottes gaan fokken. De standaard Poedel wordt ook wel de Koningspoedel genoemd. Dit is de grootste en de ‘originele’ hond.

Vier verschillende soorten

Als je over de Poedel praat, ben je dus niet specifiek genoeg omdat er vier varianten van dit ras. Het verschil tussen deze vier types is dat ze allemaal van een ander formaat zijn. Laten we beginnen met de grootste. Dit is de grote Poedel en wordt ook wel Koningspoedel genoemd.

Daarna komt de middenslag Poedel. Deze wordt gevolgd door de Dwergpoedel en de kleinste versie van de vier is de Toy Poedel. De grootte moet ook meteen het enige verschil zijn tussen de Poedels. Het karakter en de rest van het uiterlijk moet namelijk bij allemaal hetzelfde zijn.

In Engeland, Japan en de Verenigde Staten worden er niet vier, maar drie variaties van de Poedel erkend. Zij erkennen namelijk de Toy Poedel, de Miniatuur Poedel en de standaard Poedel. De meeste landen die aan zijn gesloten bij de FCI, erkennen alle vier de variaties.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschillende maten

Het enige verschil tussen deze vier soorten Poedel, is dus de grootte. De grootste Poedel, oftewel de Koningspoedel, is tussen de 45 centimeter en de 60 centimeter groot. Hij weegt ongeveer 22 kilo. Dit is dus een middelgrote hond. Daarna komt de middenslag Poedel, die tussen de 35 centimeter en de 45 centimeter groot is.

Deze soort weegt gemiddeld ongeveer zo’n 12 kilo. De Dwergpoedel is dus nog iets kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 28 centimeter en de 35 centimeter. Hij weegt gemiddeld 7 kilo. De kleinste Poedel is dus de Toy Poedel en deze is tussen de 24 en de 28 centimeter groot. Hij weegt ongeveer 4 kilo, maar mag ook niet minder wegen dan dat.

De voordelen van een middelgrote hond

De Poedel is een middelgrote hond en dat heeft veel voordelen. Over het algemeen wordt er van grote honden bijvoorbeeld gezegd dat ze heel aanhankelijk, trouw en beschermend naar hun baasje toe zijn en dat geldt ook wel voor de Poedel.

Daarnaast luisteren grotere honden over het algemeen ook goed naar het baasje en zijn ze gemakkelijk om te trainen. Dat komt mede door hun snelle analysecapaciteit, maar ook door hun intelligentie.

Veel beweging

Een middelgrote hond zoals de Poedel heeft veel energie en hij vindt het dan ook heerlijk om een lange wandeling te maken. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, maar als het goed is weet je waar je aan begint wanneer je kiest voor een Poedel. Als je het niet leuk vindt om actief met hem bezig te zijn, kun je beter voor een kleine hond kiezen zoals de Toy Poedel.

Het is belangrijk voor de Poedel dat hij veel beweging krijgt. Anders kan hij erg opgefokt raken omdat hij dan zijn energie niet kwijt kan. De hond kan destructief gedrag laten zien en dat kan vervelend zijn. Let er wel op dat je je Poedel niet te veel laat bewegen wanneer hij nog klein en jong is. Hij krijgt dan veel spieren, maar het gewicht wordt dan nog gedragen door een week skelet.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De gezondheid

Het is opvallend dat een Poedel niet de kwaaltjes heeft waar middelgrote honden normaal gesproken wel last van hebben. Zo worden ze bijvoorbeeld voor hun grootte redelijk oud. Gemiddeld wordt de Poedel zo’n vijftien jaar, maar hij kan ook wel zeventien jaar worden. Een hond van deze grootte wordt meestal eerder rond de 13 jaar oud.

Ook krijgt hij niet heel snel last van bepaalde aandoeningen en ziektes. Helaas zijn er wel een aantal waar hij wel last van krijgen, waaronder de ziekte van Cushing, de ziekte van Addison, hypothyreoïdie of progressieve retina atrofie.

De nadelen van een middelgrote hond

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het hebben van een middelgrote hond. Een grote hond neemt meer ruimte in beslag dan een kleine hond. Dat klinkt logisch, maar veel mensen denken er niet goed over na. Dat komt omdat ze echt aan de ruimte denken die de hond in beslag neemt en als hij in een hoekje ligt.

Een hond heeft natuurlijk ook beweegruimte nodig. Een hond als de Poedel wil graag buiten zijn en veel ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen. Ook binnen vindt hij het leuk om flink te spelen, dus daar moet hij ook genoeg ruimte voor hebben.

Duurder

Een grote hond is over het algemeen ook duurder om te onderhouden. Ze eten meer en dat kost ook geld. Daarnaast zijn de dierenartskosten vaak ook hoger. Als ze medicijnen krijgen, hebben ze meer nodig om het gewenste effect te hebben. Operaties zijn meestal ook duurder bij een grote hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!