Home | Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje.

Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het beest warm te houden, werd het beest zo gefokt dat het een dichte en warme vacht kreeg. Die vacht werd vervolgens zo getrimd, dat de vitale delen warm werden gehouden, maar dat het beest op sommige plekken kaal was, zodat het beest geen last zou hebben van de vacht tijdens het zwemmen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

In dit artikel bespreken we de vacht van een Poedel en hoe je die het beste verzorgt. We zullen maar met deze vraag beginnen, als we het hebben over het haar van een Poedel. Over het algemeen wordt de Poedel een hypoallergene hond genoemd, omdat het beest weinig haar verliest. In principe zal deze hond namelijk niet in de rui gaan.

Mensen met allergie zullen zich dus minder irriteren aan een Poedel dan aan veel andere honden. Niet alle onderzoekers zijn het daar mee eens: het beest kan ook huidschilvers, urine- en poepbacillen verliezen en de baas likken.

Kortom, er zijn genoeg andere manieren om allergisch materiaal te verspreiden, maar over het algemeen gaat het met een Poedel beter dan met andere honden.

De beste vacht- en haarverzorging voor je Poedel: borstelen

Zorg ervoor dat je de Poedel regelmatig borstelt om zo de vacht mooi te houden. Het gebeurt echter niet altijd op de juiste manier. Neem bij het borstelen niet alleen de bovenste laag haar mee, maar probeer ook de onderste laag echt goed te borstelen.

Mensen vergeten deze laag vaak, waardoor uiteindelijk de vacht er niet bijzonder mooi uit komt te zien. Er blijven namelijk klitten in zitten.

Correct borstelen

Hoe je een Poedel dan wel juist borstelt? Het is belangrijk om een te borstelen van top tot teen. Je begint bijvoorbeeld bij de kop en gaat zo langzaam met de rug mee naar beneden, zodat je uiteindelijk de poten en de staart ook grondig borstelt.

Borstel natuurlijk altijd mee met de richting waarin het haar groeit. Zelfs als een hond krullen heeft, is er een bepaalde richting waarin de haren groeien en waarin het niet wijs is om tegenin te gaan. Zijn de klitten erg hardnekkig, dan kan je ervoor kiezen om de lokken wat nattig te maken.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Klitten uit het haar halen van je Poedel

Het grootste probleem bij een krullenbol als een Poedel zijn natuurlijk de klitten. Het is een goed idee om bijvoorbeeld talkpoeder te gebruiken als het echt moeilijk is om de klitten uit de vacht te krijgen: talkpoeder helpt om het haar minder vet te maken.

Lukt het zelfs met talkpoeder niet, dan is het zaak om zo net mogelijk een weg te knippen door de klitten heen. Let op: knip altijd met de richting van het haar mee. Als de krullen weg zijn na het knippen, dan is een beetje spuiten met de plantenspuit voldoende om die terug te laten keren.

Witte haren zijn het moeilijkst

Het klinkt een beetje gek, maar er zit toch echt verschil in de verschillende Poedelkleuren. Witte varianten zijn bijvoorbeeld veel lastiger te borstelen dan andere kleuren Poedels: de haren van witte poedels zijn erg poreus en dat maakt het onderhouden van de vacht erg moeilijk. Heb jij een witte Poedel, zorg er dan voor dat je klaar bent voor die moeilijkheden en doe éxtra je best!

De beste vacht- en haarverzorging

Een Poedel hoeft helemaal niet zo vaak gewassen te worden. Dat komt omdat de vacht van het beest een zelfreinigend vermogen heeft: de vacht kan zichzelf goed schoonhouden. Bovendien is het beest zich er ook zelf bewust van als de vacht en het haar vies is, dan zal hij proberen zich zo goed en zo kwaad als het gaat ook schoon te maken.

Badderen hoeft eigenlijk alleen als je Poedel in de modder heeft gelegen, misschien onder de uitwerpselen zit om wat voor een reden dan ook, of gewoon erg vies ruikt. Als je hem toch in bad doet, gebruik dan niet te sterke shampoo: te sterke shampoo zorgt ervoor dat de zelfreinigende laag in de vacht wordt ontregeld.

Over het algemeen is één badderbeurt in de twee à drie maanden meer dan genoeg.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Als je toch wast: een Poedel droog krijgen

Heb je een Poedel lekker ingesopt, afgespoeld en ben je klaar, dan komt eigenlijk het moeilijkste gedeelte: de vacht weer droog krijgen. Knijp de vacht eerst voorzichtig maar stevig uit met je handen. Laat je Poedel zichzelf lekker uitschudden (dit zal spetteren).

Daarna kun je een waterblazer nemen om het beest helemaal droog te blazen. Begin op de rug en ga zo langzaam naar beneden: het hoofd en vooral de fragiele oren en ogen hoeven niet te worden geblazen.

Hondenolie

We raden je aan om jouw droge Poedel nu in te spuiten met een beetje hondenolie. Dat zorgt ervoor dat de huid en vacht zich herstelt en weer terug kan gaan naar zijn oude zelfreinigende balans. Je kunt de vacht inspuiten met een plantenspuit met water en een beetje olie daarin (goed schudden).

Daarna geef je je hond een snoepje, zodat de volgende badderbeurt weer zonder problemen zal verlopen.

De beste vacht- en haarverzorging voor je Poedel: trimmen

Minstens eens per jaar is het goed om deze hond te laten trimmen, maar sommigen doen het zelfs tot wel 4 keer per jaar. Zeker bij degenen die een bijzondere haardracht hebben (kaalgeschoren lichaam, pluizige nek en hoofd) is het essentieel om naar de hondenkapper te gaan.

Het belangrijkst: knip de haren bij de oren en ogen goed weg, zodat het beest er geen infectie om ontwikkelt. Je kunt ook zelf het trimmen aanleren, aangezien het een flink prijzig iets is.

De Poedel is een hond met veel eisen

Zoals je ziet is een Poedel een hond die veel van jou eist. Maar als je het goed doet, zul je een hoop lol van het beest beleven. Dagelijks borstelen, af en toe een bad en zo eens in de zoveel tijd een trimbeurt zullen jouw Poedel glans geven. Dan kan je weer zonder schroom met jouw viervoeter over straat.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!