Home | Poedel als jachthond: wordt deze hond gebruikt voor de vacht?

Poedel als jachthond: wordt deze hond gebruikt voor de vacht?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Poedel is een prachtig beest en een echt zuiver hondenras waar menig baasje gek op is. Het beest staat bekend om zijn schattige uiterlijk en zijn deelname aan hondenshows. Ook kennen mensen het beest als een hondenras dat vaak gedeeltelijk kaal wordt geschoren.

Wist je echter dat deze hond ooit is ‘ontworpen’ en gefokt om als jachthond te dienen bij de Franse adel? Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het is echt zo. In dit artikel gaan we erop in hoe de Poedel als jachthond was, maar soms nog steeds wordt gebruikt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Het wordt over het algemeen aangenomen dat de Poedel zo’n 400 jaar geleden ontstond in Frankrijk, maar als je het aan de Duitsers vraagt is dat helemaal niet zo. Het beest zou zijn ontstaan uit de langharige Duitse Herder in combinatie met een aantal andere Duitse rassen.

Waar deze hond in Frankrijk ‘caniche’ wordt genoemd, is de Duitse naam ‘pudel’ (mag worden vertaald als spetteren in het water), wat meer weg heeft van de eigenschappen van de hond: het beest kan bijzonder goed zwemmen.

Het gebruik van de Poedel als jachthond

Hoe het beest ook is ontstaan, in Frankrijk of Duitsland, het beest werd in die eerste eeuwen vooral gebruikt als jachthond door de adellijken. De hond moest hard werken en de verschillende prooien (eenden, ganzen en andere watervogels) opjagen, aanwijzen aan hun baasje en terug apporteren naar hun baas toe.

Het beest is dus jarenlang gefokt om slim, intelligent en flexibel te zijn en om gehoorzaam te zijn aan het baasje.

Een zachte beet voor het apporteren

Die slimheid en intelligentie was daadwerkelijk te zien. Zo moesten de beesten leren om geschoten wild netjes te behandelen. Met hun zachte beet, zullen ze een vogel nooit doorbijten, maar juist voorzichtig oppakken met hun bek. Dat had je waarschijnlijk niet verwacht van een hond die normaal gesproken wordt geassocieerd met de allerrijksten en een luxueuze levensstijl, he?

Nog iets over de intelligentie

Als we het hebben over de Poedel, dan praten we over een hele slimme hond. Eigenlijk is alleen de Schotse Border Collie slimmer dan de Poedel en dat zegt daadwerkelijk veel over de hond. Al in de 19e eeuw werd deze hond gebruikt voor hondenshows omdat de beesten makkelijk te trainen waren en makkelijk te gebruiken in allerlei sectoren.

Nog steeds heeft de Poedel de ‘jachtgenen’ en zal het soms achter bepaalde dingen aanrennen als onderdeel van de genen die Poedels van generaties terug door hebben gegeven.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Nog steeds jaagt de Poedel

De Poedel wordt nog steeds zo af en toe ingezet om te jagen. Voor een Poedel om dat goed te doen, moet het beest natuurlijk van jongs af aan zijn getraind om de juiste dingen te doen: apporteren, aanwijzen en opjagen. Hoewel de Poedel dus de juiste genen heeft, zal het niet altijd vanzelf gaan om het beest op te voeden.

Het voordeel van de vacht van de Poedel als jachthond

Jagen gebeurde in eigenlijk alle jaargetijden en de Poedel moest soms ook ’s winters het water betreden. De beestjes moesten dus bescherming hebben tegen het koude water en de fokkers besloten het beest zo te ‘ontwerpen’ dat het een beschermende vacht had.

De vacht van het beest is dus perfect geschikt om het beestje warm te houden.

De baasjes trimden de hond strategisch

Een van de leukste feitjes van de Poedel is dat de baasjes het beest speciaal trimden voor de jacht. Het beest moest zoals we hierboven meldden, klaar zijn om in koud water te springen, maar tegelijkertijd moest de vacht ook weer niet te zwaar zijn als het beest aan het zwemmen was.

Daarom scheerden de baasjes hun viervoeters kaal tot de nek, maar lieten ze het haar op de borstkas en rondom de nek zitten. Zo zouden de vitale organen zijn beschermd tegen de kou, terwijl het achterstel vrij was om te zwemmen.

Het wegfokken van de jacht

De laatste honderd jaar is de Poedel steeds minder gebruikt voor de jacht en is de Poedel steeds meer gefokt als showhond. Het strategisch trimmen van de hond is

echter nog steeds populair. Het leuke is echter dat een luxe, getrimde Poedel nu teken is van rijkdom, terwijl het vroeger gewoon een praktische oplossing was om het beest warm te houden tijdens de jacht.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De hond heeft nog steeds een jachtinstinct

Hoewel de hond een bijzonder makkelijke beest is om te houden, is het redelijk belangrijk om een Poedel goed op te voeden. Hij heeft nog steeds een jachtinstinct en het is goed om hem duidelijk te maken dat het niet altijd goed is om achter andere dingen aan te rennen.

Het is goed om het niet zozeer af te leren, maar meer te tunnelen in de juiste richting. Voedt hem op met speeltjes en leer hem sowieso apporteren en terug te brengen.

Niet altijd handige jachthond

Omdat de Poedel dus vooral diende als jachthond in en rondom het water, vindt de Poedel het erg leuk om te zwemmen.

Het beest vindt het leuk om zichzelf in het water te gooien, maar vanwege de vacht is dat niet altijd handig voor het baasje: het beest moet weer in bad en je bent weer een uur lang bezig met het borstelen en verschonen van je hond.

Alles over de Poedel als jachthond: een jachtinstinct dat hardnekkig blijft

Zoals je ziet is het dus zo dat een Poedel een hardnekkig jachtinstinct heeft en dat niet zomaar kwijtraakt. Deze hond is leuk om te houden als huisdier, maar het beest zal pas echt gelukkig zijn als hij kan doen wat zijn voorouders deden: jagen, zwemmen, hollen achter eenden, ganzen en ander waterwild aan.

Het is daarom goed om een intelligente hond als een Poedel te blijven stimuleren, zowel fysiek als mentaal. Met een Poedel in huis is het nooit saai en kun je altijd genieten van een energieke en actieve hond die erg slim is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!