Home | Verschillende kapsels van de Poedel (leuke info!)

Verschillende kapsels van de Poedel (leuke info!)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je aan de Poedel denkt, dan denk je misschien wel aan een hondje met een geschoren lichaam en een bolle staart, bolle pootjes en lange, harige oren. Dat is namelijk hoe de Poedel eerst namelijk vooral bekend stond.

Tegenwoordig staat hij eerder bekend om zijn zachte, krullende vacht. Wel kan de Poedel verschillende kapsels hebben. Je leest hier alles over deze kapsels van de Poedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De leeuwenkap

Dit is waarschijnlijk het meest bekende kapsel en ook meteen de meest extravagante. De ledematen worden geschoren. Het einde van de ledematen, het einde van de staart, de borst, het gebied bij de nieren en het hoofd wordt niet geschoren.

Dit is het kapsel dat het meest gebruikt wordt in hondenshows en wedstrijden. De bollen die je ziet worden ook wel pompons genoemd.

De Engelse rechtbank

Dit kapsel lijkt erg op de leeuwenkap. Het enige verschil is dat er ook nog pompons op het achterbeen zitten en dat het bekkengebied een klein beetje wordt geschoren.

De Nederlandse rechtbank

Ook dit is een heel populair kapsel in wedstrijden en hondenshows. Hierbij wordt er een uniforme stijl gezocht zonder dat er echt verschil in de vacht zit van de Poedel. De vacht wordt dus wel getrimd, maar niet helemaal geschoren. Wel zit er een bolletje op de staart.

Let op: De verzorging van jouw Poedel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Modern model

Dit is een soort moderne variant van de leeuwenkap. Je ziet een beetje de bovengenoemde sneden terug, maar de overgang is heel subtiel omdat het lichaam nergens echt glad is geschoren. De vorm van de vacht moet goed verzorgd worden. De vacht is bij de oren, de staart en het hoofd iets langer.

Puppy gesneden

Dit kapsels is erg in de mode bij kleine Poedels. Dat komt vooral omdat de Poedel er dan echt als een puppy uit ziet. Het is een heel natuurlijk en fris kapsel waarbij de hele vacht gelijkmatig is getrimd.

Zomerse snit

Omdat de zomer een warm seizoen is, wordt de Poedel wat viezer dan normaal. Vooral als je naar het strand gaat of in het bos gaat wandelen. Bij dit kapsel is de vacht op het hoofd en het lichaam wat korter, maar heeft hij wel een langere vacht bij de oren, de staart en de poten.

Snijd cupcake

Dit is een wat onbekender kapsel. De vacht is op een bolle manier getrimd. Ook de oren zijn heel bol getrimd, waardoor het net lijkt alsof de oren twee ballen zijn.

Teddybeer

De naam van dit kapsel zegt het eigenlijk al. De vacht heeft een ronde afwerking, waardoor hij net een teddybeer lijkt.

Leer alles over de verzorging van jouw Poedel

Wil je ontdekken hoe je jouw Poedel zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Landelijke rechtbank

In Amerika, waar dit kapsel steeds populairder wordt, staat dit kapsel vooral bekend als ‘Stad en land’. Je kunt dit kapsel herkennen aan de ledematen, die harig zijn en bol af zijn gewerkt waardoor het net cilinders lijken. De kop en de staart zijn ook bol, maar de romp is wel getrimd.

Het ontstaan van de kapsels

In eerste instantie werd de Poedel voornamelijk bekend vanwege hun vermogen om als “kunstjeshond” op te treden. Dit deden zij samen met zigeuners en jongleurs. Na een tijdje konden ze moeiteloos hun rol spelen en waren ze vaak te zien in reizende circussen.

De zigeuners waren de eerste mensen die er een kunst van maakten om hun Poedel met veel fantasie en kunst te knippen. Dit deden ze vooral om hun publiek te boeien en te behagen. De Poedel is dus van begin af aan een echte showhond. De knipten de vacht op dezelfde manier als de aristocraten in die tijd hadden en ze schuwden er niet voor om ze ook op dezelfde manier als hen te kleden.

Jachthond

Later werd de Poedel ook ingezet als jachthond en dan vooral in het water. De vacht van deze hond werd nog steeds geschoren, maar nu met een ander doel. Door de vacht weg te scheren, kon er namelijk worden voorkomen dat de Poedel vast kwam te zitten in het moerassige gebied.

Het was namelijk zijn taak om het wild te apporteren. Het was ook handig dat de vacht werd geschoren omdat de hond vaak het water in ging. Hiermee werd namelijk voorkomen dat de vacht zich helemaal vol zou zuigen met water en dat de hond daardoor zo zwaar zou worden dat hij zou verdrinken.

De vacht van de Poedel is gelukkig wel waterdicht, waardoor de hond niet tot op de huid doordrenkt raakt met water. Dat is natuurlijk wel handig voor een jachthond die vaak het water in moet springen.

De vacht werd echter niet helemaal weggeschoren, maar de Poedel had nog bolletjes haar op de nieren en op de gewrichten van de poten. Dit zorgde ervoor dat er op die plekken warmte vast werd gehouden. Het bekende model van de vacht van de Poedel met een paar bollen haar en een kale kont is vroeger dus al ontstaan.

Er werden ook wel eens strikjes of lintjes gebruikt in het haar. Dat zie je nu nog steeds wel eens. Vroeger werd het echter vooral gedaan zodat men zag van wie de Poedel was.

Een populaire hond

Vanaf het begin van de moderne fokkerij is de Poedel altijd een populair ras geweest. Hij werd veel aan het Franse hof gehouden. Er waren zelfs periodes dat het verboden was in Frankrijk voor mensen die niet van de adel afkomstig waren om Poedels te hebben. Ze waren exclusief bedoeld voor de adellijke personen.

Hij zag er natuurlijk ook erg luxe en extravagant uit door zijn speciale kapsels. Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer het geval en mag iedereen gewoon een Poedel hebben. Dankzij zijn intelligentie, vrolijkheid, zacht karakter en natuurlijk prachtig uiterlijk is het nog altijd een hele populaire hond.

De vacht van de Poedel

De Poedel staat natuurlijk bekend om zijn karakteristieke vacht. Deze is gekruld of gekoord. De gekrulde vacht is een kroesvacht waarbij er een fijne wollige textuur is. De vacht is dan dus heel sterk gekruld en veert bijna niet mee als je hier met je hand op drukt.

Als de vacht gekoord is, vormt de vacht lange koorden van minstens twintig centimeter. Er zijn zeven verschillende kleuren waarin de Poedel voorkomt: Je hebt zwarte Poedels, bruine, witte, zilveren, roodachtige fawn, black and tan en zwart-wit gevlekt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!