Home | Klein maar fijn: maak kennis met de kleine Poedel (lang artikel)

Klein maar fijn: maak kennis met de kleine Poedel (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Er zijn vier verschillende soorten Poedels waarvan er twee klein zijn. Dit zijn de Dwergpoedel en de Toy Poedel. De laatstgenoemde is ook meteen de kleinste variant. Deze weegt vier kilo, maar de Dwergpoedel weegt ook maar zo’n zes kilo. Twee kleine hondjes dus!

Deze kleine honden combineren alle voordelen van het ras en zijn ontzettend populair. Dat komt niet alleen omdat ze zo schattig zijn, maar ook omdat ze zo slim, vrolijk en loyaal zijn. Je leest hier alles over de kleine Poedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De Dwergpoedel en de Toy Poedel

De Dwergpoedel en de Toy Poedel zijn dus de twee kleinste soorten binnen dit ras. De grootte moet ook meteen het enige verschil zijn tussen de Poedels. Het karakter en de rest van het uiterlijk moet namelijk bij allemaal hetzelfde zijn.

De grootste Poedel, de Koningspoedel, bestond het eerst. De Dwergpoedel is wel redelijk snel gevolgd, maar de Toy Poedel bestaat nog niet zo lang. De Poedel is natuurlijk heel schattig en veel mensen vinden hem nog schattiger als hij zo klein mogelijk is. Om deze reden zijn dan ook de twee kleine Poedels ontstaan.

Het formaat van de kleine Poedel

Het enige verschil tussen deze soorten Poedel, is dus de grootte. De Dwergpoedel heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 28 centimeter en de 35 centimeter. Hij weegt gemiddeld 7 kilo. De kleinste Poedel is dus de Toy Poedel en deze is tussen de 24 en de 28 centimeter groot. Hij weegt ongeveer 4 kilo, maar mag ook niet minder wegen dan dat.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het uiterlijk van de kleine Poedel

De Poedel staat natuurlijk bekend om zijn karakteristieke vacht. Deze is gekruld of gekoord. De gekrulde vacht is een kroesvacht waarbij er een fijne wollige textuur is. De vacht is dan dus heel sterk gekruld en veert bijna niet mee als je hier met je hand op drukt.

Als de vacht gekoord is, vormt de vacht lange koorden van minstens twintig centimeter. Er zijn zeven verschillende kleuren waarin de kleine Poedel voorkomt: Je hebt zwarte Poedels, bruine, witte, zilveren, roodachtige fawn, black and tan en zwart-wit gevlekt.

De Poedel heeft een harmonische bouw en is een elegante hond. Daarnaast is hij ook erg trots en dat kun je ook wel zien aan zijn houding. Zijn staart is hoog aangezet. In Nederland is het verboden om deze te laten couperen. Wanneer de kleine Poedel stil staat, moet de staart naar beneden hangen.

Als de hond in actie komt, dan wordt de staart juist schuin omhoog gedragen. Zijn rug is kort en loopt zonder afvalling in de slanke, gespierde achterhand over.

De kop van is rechthoekig van vorm en goed in verhouding van het lichaam. Het hoofd is wel besneden, maar niet te fijn of te zwaar. Als je goed naar de schedel kijkt, dan zul je zien dat de breedte minder dan de helft van de lengte van de totale schedel is.

Als je boven op de schedel kijkt, dan zie je dat deze een ovale vorm heeft, terwijl hij van de zijkant juist wel bol lijkt. Het opvallendste aan de kop zijn waarschijnlijk de wenkbrauwbogen. Meestal zijn deze plekjes bedekt met haar dat wat langer is.

De neus is recht en hij heeft open neusgaten. De lippen moeten middelmatig ontwikkeld zijn. Het is het beste als ze strak zijn, dus de bovenlip moet rusten op de onderlip en mag hier niet overheen hangen. De ogen van staan een beetje schuin in het hoofd en hebben een amandelvorm. Zijn oren zijn iets langer dan dat ze breed zijn en hangen naast zijn koppie naar beneden.

Voordelen van het kleine formaat

Het lichaampje van de kleine Poedel brengt natuurlijk ook wat voordelen met zich mee. Specifiek bij dit ras is het zo fijn dat alle Poedels op elkaar lijken. Kleine honden hebben bijvoorbeeld vaak de neiging om veel te blaffen, maar de Poedel heeft dit überhaupt niet en dus de kleine Poedel ook niet.

Daarnaast heeft de mini Poedel ook niet zo snel last van de typische aandoeningen waar kleine honden vaak last van hebben. Ondanks dat het zo’n klein hondje is, heeft hij wel wat meer energie dan de gemiddelde kleine hond en vindt hij het heerlijk om veel te spelen met zijn baasje.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Weinig ruimte

Ook neemt hij niet veel plaats in beslag in en rondom je huis, evenals zijn spullen. Je zult geen grote bench of slaapmand ergens hebben staan, want hij heeft maar een klein bedje nodig. Dit betekent ook meteen dat je niet veel ruimte hoeft te hebben.

Hoe groter de hond is, hoe meer ruimte hij nodig heeft en hoe belangrijker het is dat je ook een tuin hebt. Bij een klein hondje als een kleine Poedel hoef je gelukkig geen grote woning te hebben. Bovendien kunnen kleine honden zoals een kleine Poedel er ook beter tegen om alleen thuis te worden gelaten.

Beweging

Het is ook niet nodig om elke dag een flinke wandeling te maken met je kleine Poedel, want dat kunnen ze simpelweg niet aan. Dit is niet alleen fijn als je geen zin hebt om veel te gaan wandelen, maar ook wanneer je hier geen tijd voor hebt. Daarnaast is een hond zoals een kleine Poedel natuurlijk ook een stuk makkelijker onder controle te houden. Je hebt hier namelijk niet zoveel kracht voor nodig als bij een grote Poedel.

Dat is erg handig wanneer je de hond aan het uitlaten bent, want de hond kan jou niet ineens de bosjes intrekken wanneer hij daar een diertje ziet bewegen. Omdat ze minder beweging nodig hebben, krijgen ze ook minder vaak last van gewrichtsproblemen waar grote honden wel wat sneller last van kunnen krijgen.

Minder kosten

Je denkt er misschien niet zo snel over na, maar een kleine hond betekent ook dat je minder kosten hebt. Ze eten natuurlijk ook een stuk minder dan een grote hond, wat betekent dat je minder vaak voedsel voor ze hoeft te kopen. Ook shampoo en speelgoed kan in veel mindere mate gekocht worden.

Daarnaast zijn ze ook veel gemakkelijker om te onderhouden, want een hond zoals de kleine Poedel is veel gemakkelijker om in bad te doen dan een grote hond zoals een Labrador.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!