Home | Poedel x Labrador (Labradoodle) kruising: ontdek deze geweldige mix

Poedel x Labrador (Labradoodle) kruising: ontdek deze geweldige mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is enorm populair tegenwoordig om verschillende hondenrassen met elkaar te kruisen, zeker met Poedels. Er is zelfs een speciale naam bedacht voor alle Poedel kruisingen: ‘Doodles’. Een van de meest voorkomende kruisingen is de kruising met een Labrador.

In dit artikel willen we je graag alles vertellen over deze kruising die in de volksmond ook wel de ‘Labradoodle’ wordt genoemd.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Als je een Labrador kruist met een Poedel, krijg je ongetwijfeld een nest met puppy’s die volledig de vacht van een Poedel hebben geërfd: bijna alle puppy’s zullen de pluizige en krullerige vacht krijgen. Sommigen zullen dan ook vragen of jouw Labradoodle niet gewoon een Poedel is: ze zullen nooit geloven dat er ook een voorouder Labrador was.

Volgens sommige mensen is het feit dat het beest niet verhaard een aanwijzing dat het beest hypoallergeen is: zelfs mensen met een allergie kunnen deze honden houden zonder problemen.

Een Labradoodle: de grootte en afmetingen

Neem een standaard Poedel en je hebt een beest met de schofthoogte van ergens tussen de 35 en 45 centimeter. Een Poedel kruisen met een Labrador brengt echter nog grotere dieren voort: de hond kan soms wel tussen de 54 en 60 centimeter lang worden op de schoft.

Ook wordt het beest wat zwaarder dan een Poedel. Waar de standaard Poedel zo’n 18 tot 25 kilo weegt, legt een Labradoodle daar makkelijk zo’n 7 tot 10 kilo bovenop. Dat ligt natuurlijk aan de Labrador die soms wel 40 kilo kan wegen. Je kunt ook kiezen voor een Labradoodle mini.  

De Labradoodle: nog steeds een mix of een echt ras

Als je een Labrador kruist met een Poedel weet je natuurlijk nooit helemaal wat je krijgt. Daarom is het belangrijk om wat meer te weten van beide ouders. De pups kunnen namelijk in verschillende maten de genen van de ene of de andere ouder beërven.

Laten we het daarom hebben over de verschillende rassen die samen de Labradoodle vormen.

De geschiedenis

Je zult het niet geloven, maar een Poedel is oorspronkelijk een jachthond. Het beest kan uitstekend zwemmen en kan zich inzetten om eenden en andere watervogels te vangen. Het beest is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in Frankrijk of in ieder geval tot grote zuiverheid gefokt in de Franse landen.

De vacht van deze hond is uitstekend geschikt om tussen het riet te zijn en het beest heeft echt zwempoten. Tegenwoordig is de Poedel vooral een dier dat op zijn uiterlijk wordt gefokt, maar de Poedel heeft nog steeds veel intelligentie en pienterheid.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De geschiedenis van de Labrador Retriever

De volledige naam van de Labrador is natuurlijk de Labrador Retriever. In Groot-Brittannië waren er verschillende jachthonden die niet zozeer de prooi moesten aanwijzen of opjagen, maar vooral moesten terugbrengen naar het baasje. Vandaar ook de naam: Retriever of ‘terug brenger’.

Het beest werd voor het eerst ‘ontworpen’ op het Canadese eiland, Labrador, waar het de naam aan heeft te danken.

De interessante geschiedenis

Inmiddels is het echter ook niet ongebruikelijk dat een Labradoodle ontstaat uit z’n voorouders. Het is bijna als een soort nieuw ras geworden. De Australiër Wally

Conron is daarmee begonnen: hij wilde de perfecte Labradoodle ontwikkelen en fokte met vooral Labradors en Poedels, maar gebruikte ook verschillende andere Spaniëls en Retrievers om de beste Labradoodle te krijgen.

Conron deed dit alles in de jaren zeventig en met zijn fokprogramma’s doorbrak hij eigenlijk een taboe: volgens critici opende hij de ‘doos van Pandora’ waardoor rassen nu veel makkelijker met elkaar worden gekruist met alle gevolgen van dien.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het karakter en het uiterlijk van de Labrador x Poedel

Een Labradoodle is een vrij grote hond, zoals we eerder al duidelijk hebben gemaakt. Over het algemeen heeft de hond een prachtige Poedelvacht, zeker als het beest afstamt van andere Labradoodles en niet van een directe kruising, zal het beest er echt heel mooi uitzien.

De meest voorkomende kleuren zijn wit, bruin, zwart, rood en blond en hoewel er wel meer varianten zijn in de kleur, zijn die vijf kleuren de meest voorkomende.

Het innerlijk van de Labradoodle

De Labradoodle is een bijzonder intelligente hond. Het beest is natuurlijk gefokt voor de jacht in de verre geschiedenis en daarom kan je het beest veel verschillende trucs, taken en speeltjes leren. Het beest is trouw, energiek en gemotiveerd om urenlang bezig te zijn.

Neem het beest regelmatig naar buiten, daar zal hij echt wel van opknappen.

Hoe je een Labrador Doodle dient te verzorgen

Omdat de vacht van een Labradoodle vooral te beschrijven is als een ‘Poedelvacht’, heeft het beest heel wat verzorging nodig. Zorg dat het beest minstens eens keer per dag wordt geborsteld en doe het minstens 2 of 3 keer in de week grondig.

Het beest mag ook regelmatig in bad, de nagels moeten worden geknipt en let op: rond de ogen en de oren moet het haarvrij zijn en goed schoon worden gemaakt.

Gezondheid

De Labradoodle is geen ziekelijke hond, maar net als veel andere rashonden heeft ook de deze hond last van erfelijke aandoeningen. Eens per jaar moet je het beest toch echt lang de dierenarts brengen om er zeker van te zijn dat het beestje gezond is. Let op aanwijzingen met gewrichtsproblemen, problemen met epilepsie, maar ook problemen met de oren en ogen.

Training

Zorg ervoor dat een Labradoodle mentaal wordt gemotiveerd zodat het niet te saai wordt voor het beest. Kunstjes, puzzels en andere interessante motiverende dingen zijn goed voor een Labradoodle.

Neem je hem te weinig mee naar buiten en train je hem mentaal te weinig, dan kan het beest zich gaan vervelen en soms destructief gedrag tonen: hij zal bijvoorbeeld aan je bankstel beginnen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!