Home | De langharige Poedel: een schitterende viervoeter

De langharige Poedel: een schitterende viervoeter

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is niet altijd makkelijk om een hond te vinden die anders is dan de rest: toch is dat wel zo met de langharige Poedel. Dit beestje is een echte koningin als het gaat over de vacht: met de lange haren lijkt het beest net een volwassen vrouw met lange haren, prachtig!

In dit artikel zullen we je alles vertellen over de langharige Poedel en natuurlijk gaan we in over de praktische voor- en nadelen van zo’n beest.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Poedels zijn ’s werelds populairste hondensoorten en je kan bijna geen stad of dorp vinden waar de beesten niet te vinden zijn in meer of mindere mate. De langharige Poedel echter is veel minder verspreid en de kans dat jij er een tegenkomt is niet heel groot. Voordat we verder gaan over voor- en nadelen, kunnen we het eerst eens hebben over de historie van het beest.

De geschiedenis: de eerste langharige Poedel

Het is niet helemaal duidelijk waar de eerste langharige Poedel kwam kijken, maar volgens sommigen is deze hond een kruising met een langharige Duitse Herder, maar laat dat de Fransen niet horen: volgens hen is de Poedel een echte Franse uitvinding.

Waarschijnlijk bestonden deze honden al in het begin: de fokkers wilden immers een beest met lange haren, zodat het beest snel warm zou worden en niet zo afkoelen als het in- en uit het water zou springen om op eenden en andere watervogels te jagen.

Een geschiedenis van de jachthond

Het is niet altijd door iedereen te geloven, maar de Poedel is van origine een hond die werd gebruikt in de jacht. Het beest heeft al vanaf het begin lange krullen gehad die het beest moesten beschermen tegen riet en ander struikgewas als het beest zich er doorheen wurmde.

Een Poedel kan ook enorm goed zwemmen en omdat het beest aanleg had tot artrose, moest het zichzelf snel weer warm kunnen krijgen. Daarom fokten veel Poedelhouders de hond dus zo, dat het een dikke vacht zou krijgen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Voor- en nadelen van een langharige Poedel

Het is van belang om een Poedel met lange haren pas aan te schaffen als je er zeker van bent dat je de uitdaging aankunt.

Ja het is niet makkelijk om de hond met lange haren te verzorgen en hier hebben we alle praktische voor- en nadelen van zo’n langharige poedel op een rijtje gezet:

Origineel

Een Poedel met lange haren is natuurlijk prachtig en het zal jouw als baasje op veel verjaardagen, ontmoetingen en wandelingen in het zonnetje zetten: “wat een prachtige hond heb jij”, zullen mensen zeggen. Met de lange haren kun je allerlei originele kapsels maken bij het beest: scheren op bepaalde plekken, vlechten op andere plekken, je kan het zo gek niet bedenken.

Lekker warm

Een ander voordeel van de langharige Poedel is natuurlijk dat het beest zichzelf lekker warm houdt. Sommige kortharige Poedels moeten ’s winters een jasje aan, dat is bij deze hond helemaal niet nodig. Het omgekeerde geldt ook: een dikke vacht beschermt de hond ook tegen te grote hitte.

Nadeel van een langharige Poedel: veel onderhoud

Over het algemeen is het zo dat hoe langer de haren van een hond zijn, hoe moeilijker het is om klitten eruit te halen. De vacht van deze hond heeft al veel onderhoud nodig, laat staan de langharige Poedel. Je zult het beest dagelijks moeten borstelen en meerdere keren per jaar naar de trimmer moeten gaan om het lange haar in toom te houden.

Tip: als je een deel van de hond kaalscheert, heb je minder haar te borstelen, trimmen en te wassen, wat je potentieel heel wat tijd scheelt.

Oncomfortabel

Het is voor een langharige Poedel helemaal niet altijd comfortabel om lange haren te hebben. Het kan zelfs pijn doen, zeker als je een tijdlang geen tijd hebt om het beest te borstelen. Het haar komt dan vol te zitten met klitten en als je de klitten er dan uit wil halen, kan dat veel pijn opleveren: je kunt potentieel de huid ook beschadigen.

Ook is lang haar erg zwaar, zeker als het beest nat is bijvoorbeeld. Haar kan eventueel ook voor de ogen, snoet en bek van de hond gaan groeien, waardoor het beest minder kan zien, ruiken en ademen.

Hygiëne

Het is niet altijd heel hygiënisch om een lange vacht te hebben. Als er vlooien of andere vuiligheden in de vacht gaan zitten, is het een moeilijke taak om het beest helemaal vrij te krijgen daarvan.

De kleine beestjes kunnen zich lang in een vacht verstoppen voordat jij als baasje doorhebt dat ze er zitten. Het is dus niet altijd wijs om een langharige Poedel in huis te nemen, zeker als je niet iemand bent die veel aan hygiëne denkt.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Ontdek de langharige Poedel

Een niet erkende Poedelsoort

Dus, is de langharige versie iets voor jou? Wel, het is goed om te weten dat hoewel de Poedel met lange haren misschien leuk is om te zien en om te hebben, het ras niet is erkend door de Amerikaanse Kennel Club, de autoriteit op het gebied van rashonden. De hond mag dus officieel niet meedoen met hondenshows, want de vacht wordt niet erkend. Als jij dat niet erg vindt en niet van plan bent om mee te doen met shows, is dat natuurlijk geen probleem.

Een lieve en originele hond

Een van de redenen waarom je ervoor zou kiezen om geen langharige Poedel te nemen, is de lange tijd die je ermee bezig zal zijn om het beest netjes te houden. Je moet dagelijks borstelen, maandelijks wassen en halfjaarlijks (minimaal) trimmen. Het is een heel gedoe. Als jij het er echter voor over hebt, zal niemand je tegenhouden. Sterker nog, iedereen zal je prijzen voor zo’n mooie, langharige hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!