Home | Miniatuur: Maak kennis met de mini Poedel (lang artikel)

Miniatuur: Maak kennis met de mini Poedel (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Poedel is een hondenras dat niet zo goed door iedereen wordt begrepen. Mensen willen namelijk nog wel eens denken dat deze hond arrogant en verwend is, maar dat is helemaal niet waar. Het is juist een hele intelligente, trouwe en vrolijke hond. Ze zijn er in verschillende vormen en maten.

Letterlijk, want er zijn vier verschillende soorten Poedels! Deze hebben allemaal hun eigen formaat. Zo heb je de Toy Poedel, de Dwergpoedel, de middenslag Poedel en de Koningspoedel. Je leest hier alles over de Toy Poedel, oftewel de Miniatuur Poedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Kunstjes

In eerste instantie werd deze hond voornamelijk bekend vanwege hun vermogen om als “kunstjeshond” op te treden. Dit deden zij samen met zigeuners en jongleurs. Na een tijdje konden ze moeiteloos hun rol spelen en waren ze vaak te zien in reizende circussen.

De zigeuners waren de eerste mensen die er een kunst van maakten om hun Poedel met veel fantasie en kunst te knippen. Dit deden ze vooral om hun publiek te boeien en te behagen. De Poedel is dus van begin af aan een echte showhond. De knipten de vacht op dezelfde manier als de aristocraten in die tijd hadden en ze schuwden er niet voor om ze ook op dezelfde manier als hen te kleden.

Jachthond

Later werd de Poedel ook ingezet als jachthond en dan vooral in het water. De vacht van deze hond werd nog steeds geschoren, maar nu met een ander doel. Door de vacht weg te scheren, kon er namelijk worden voorkomen dat de Poedel vast kwam te zitten in het moerassige gebied. Het was namelijk zijn taak om het wild te apporteren.

Het was ook handig dat de vacht werd geschoren omdat de hond vaak het water in ging. Hiermee werd namelijk voorkomen dat de vacht zich helemaal vol zou zuigen met water en dat de hond daardoor zo zwaar zou worden dat hij zou verdrinken. De vacht van de Poedel is gelukkig wel waterdicht, waardoor de hond niet tot op de huid doordrenkt raakt met water. Dat is natuurlijk wel handig voor een jachthond die vaak het water in moet springen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Vier verschillende soorten

Er zijn vier verschillende varianten van de Poedel. Het verschil tussen deze vier types is dat ze allemaal van een ander formaat zijn. De kleinste versie van de vier is de Miniatuur Poedel. De grootte moet ook meteen het enige verschil zijn tussen de Poedels. Het karakter en de rest van het uiterlijk moet namelijk bij allemaal hetzelfde zijn. De Miniatuur Poedel is in Amerika ontstaan. Hij werd hier gefokt omdat men een gezelschapshond wilde voor in de stad.

De Poedel is het enige hondenras waarbij er vier verschillende formaten te vinden zijn. Waarom dat precies zo is, is lastig te zeggen. De Poedel is natuurlijk een hele schattige hond en mensen vinden hem nog schattiger wanneer hij kleiner is. De grootste variant Poedel is dan ook degene die als eerste bestond. Deze hond bestaat dan dus ook het langst. De Toy Poedel ontstond echter veel later, namelijk pas in de jaren ‘90.

De grootte van de Miniatuur Poedel

De Miniatuur Poedel is dus de kleinste van alle vier de varianten. Hij is maar tussen de 24 en de 28 centimeter groot. Deze kleine hond weegt ook niet heel erg veel. Hij weegt namelijk vier kilo en mag ook niet lichter zijn dan dat. De Poedel staat natuurlijk bekend om zijn karakteristieke vacht. Deze is gekruld of gekoord. Er zijn zeven verschillende kleuren waarin de Miniatuur Poedel voorkomt: Je hebt zwarte Poedels, bruine, witte, zilveren, roodachtige fawn, black and tan en zwart-wit gevlekt.

De kop van de Miniatuur Poedel is rechthoekig van vorm en goed in verhouding van het lichaam. Het hoofd is wel besneden, maar niet te fijn of te zwaar. Als je goed naar de schedel kijkt, dan zul je zien dat de breedte minder dan de helft van de lengte van de totale schedel is.

Als je boven op de schedel kijkt, dan zie je dat deze een ovale vorm heeft, terwijl hij van de zijkant juist wel bol lijkt. Het opvallendste aan de kop van de Miniatuur Poedel zijn waarschijnlijk de wenkbrauwbogen. Meestal zijn deze plekjes bedekt met haar dat wat langer is.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het karakter van de Miniatuur Poedel

Drie woorden die het karakter van de Miniatuur Poedel het beste beschrijven, zijn actief, intelligent en trots. Daarnaast is het ook een hele loyale hond. Dat komt omdat hij al zo’n beetje heel zijn bestaan nauw samen heeft gewerkt met mensen. Hij is dus erg op zijn baasje gericht.

De Miniatuur Poedel is een hele vrolijke hond die dus ook nog eens erg intelligent en energiek is. Dankzij deze intelligentie, het is één van de slimste hondenrassen, pikt hij heel gemakkelijk nieuwe informatie op, wat erg handig is tijdens een training. Hij heeft een stabiel karakter en houdt ervan om te spelen, waardoor het de ideale gezinshond is.

Omdat de Miniatuur Poedel vroeger vaak werd gebruikt als jachthond, vindt hij het nog altijd heerlijk om activiteiten te doen in de natuur. Houd er wel rekening mee dat zo’n klein hondje geen eindeloze voorraad energie heeft. Hij is juist wel weer drukker dan een grotere Poedel. Over het algemeen heeft deze hond een goede zin en een vrolijke houding. Ook met andere honden kan de Miniatuur Poedel over het algemeen goed overweg. Ze kijken niet op of om naar mensen die ze niet kennen.

De verzorging van de Poedel

Een Miniatuur Poedel is natuurlijk een hele leuke en schattige hond, maar houd er wel rekening mee dat hij veel verzorging nodig heeft. De vacht moet namelijk heel vaak worden geborsteld en gekamd. Dit kun je het beste één keer per dag doen. Het beste is het om dit meteen te doen wanneer de Poedel nog een kleine pup is.

Op deze manier went hij er namelijk aan en zal hij er op latere leeftijd ook geen probleem van maken. Als je de vacht van je Miniatuur Poedel in model wil laten knippen, moet je hem met een speciale hondenshampoo wassen.

De prijs van een Miniatuur Poedel

De prijzen zijn voor elk type Poedel net iets anders. De kleinste Poedel, de Miniatuur Poedel, kost tussen de €800,- en de €1250,-. Je zou misschien denken dat de prijs mee groeit met het formaat, maar de Toy Poedel is zo klein en populair dat hij juist wat duurder is dan de meeste Poedels.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!