Home | Jouw Poedel opvoeden: hoe pak je de opvoeding écht goed aan? (+tips)

Jouw Poedel opvoeden: hoe pak je de opvoeding écht goed aan? (+tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Poedel is een trouwe, slimme en actieve hond. Als je voor dit ras kiest, zul je daar dan ook zeker geen spijt van krijgen! Je krijgt heel veel liefde en plezier terug van je pup. Toch moet je daar wel het een en ander voor doen. Als je een Maltezer pup koopt, moet je hem namelijk ook nog opvoeden en trainen.

Dat kan nog wel eens een flinke uitdaging zijn. Gelukkig is een Poedel een hele intelligente hond, wat betekent dat je hem veel kunt leren en dat het over het algemeen redelijk makkelijk is om hem op te voeden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Een intelligente hond

Eindelijk is het zo ver: het is tijd om je puppy op te gaan halen. Hij is helemaal klaar om zijn nestje te verlaten en om naar zijn nieuwe thuis te gaan. Het opvoeden van een puppy kan een lastige taak zijn. Gelukkig is de Poedel een heel slim ras. Vroeger werd hij gebruikt als trucjeshond in het circus en later werd hij gebruikt als jachthond.

Tegenwoordig is het nog steeds een werkhond en wordt hij gebruikt als signaleringshond, blindengeleidehond en hulphond voor mensen die een sociale, mentale of fysieke beperking hebben. De Poedel is dus echt een alleskunner! Hier moet je wel slim en makkelijk te trainen voor zijn. Dankzij zijn intelligentie pakt hij namelijk snel dingen op en onthoudt hij alles goed.

De Poedel puppy opvoeden

Toch is het opvoeden van een Poedel puppy niet altijd even makkelijk. Een jonge hond heeft namelijk een speels karakter, weet nog niet zo goed wat hij moet doen, probeert nog zijn plekje te ontdekken in de wereld en wil echt niet altijd even goed luisteren.

Als je echter genoeg aandacht, tijd en liefde geeft dan zal de opvoeding vast en zeker succesvol zijn. Het is verstandig om direct te beginnen met het opvoeden van je Poedel, want dan kan hij geen vervelende gewoontes aanleren. Het is namelijk gemakkelijker om je hond iets te leren dan om hem iets af te leren.

Let op: Het opvoeden van jouw Poedel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De eerste dag

Op de eerste dag dat je je nieuwe Poedel in huis hebt, zal hij waarschijnlijk alle hoekjes gaan verkennen. Hij wil dan zijn nieuwe omgeving goed leren kennen. Laat dit dan ook gebeuren en houd je pup niet tegen. Laat hem even door het huis lopen, want op deze manier raakt hij het snelste gewend aan zijn nieuwe omgeving.

Waarschijnlijk zal er dan een moment komen dat hij op één plek blijft staan. Waarschijnlijk wil hij daar dan gaan plassen om aan te geven dat het zijn territorium is. Dit moet je natuurlijk voorkomen, want anders denkt hij dat het oké is om binnen te plassen.

Belonen bij goed gedrag

Het is niet nodig om een uitgebreide beloning te geven wanneer je Poedel buiten zijn behoefte doet. Een knuffel geven is al meer dan genoeg. Je kunt hem ook een snoepje geven zodat hij snapt dat het goed is om buiten te plassen. Het is belangrijk dat je je pup niet straft als hij slecht gedrag laat zien.

Hij snapt op dat moment namelijk niet dat hij iets fout doet en daardoor straf krijgt. Het enige dat je er mee bereikt is dat je Poedel bang van je wordt. Belonen bij goed gedrag is daarom ook belangrijker dan straffen bij fout gedrag. Wees dus niet te streng voor je pup, want hij is ook nog aan het leren.

Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Poedel

Wil je precies leren hoe je jouw Poedel perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Fouten maken mag

Onthoud dat het niet erg is om fouten te maken. Jouw Poedel zal echt niet meteen de regels weten en dat is ook niet heel gek. Het is dan ook niet erg als er een ongelukje gebeurt. Sterker nog, dat zal zeker wel een paar keer gebeuren. Zorg wel dat je consequent blijft op zo’n moment.

Als je namelijk boos bent en twee minuten later weer heel vrolijk doet, zal je Poedel in de war raken en denken dat je niet meer boos bent. Hetzelfde geldt voor als je de ene keer wel boos wordt wanneer hij binnen plast en de volgende keer niet. Consequentie is belangrijk, want daardoor snapt je hond het snelst als hij een fout maakt. Je kunt hem dan bijvoorbeeld een tijdje negeren. Dat vindt hij niet leuk en hij zal dan minder snel dezelfde fout maken.

De eerste nachten

Zorg dat je je pup meteen aan de lijn laat lopen als je hem ophaalt zodat hij hier goed aan kan wennen. Ook een mand is erg belangrijk. Dit wordt namelijk zijn plek om te groeien, om bij te komen en om uit te rusten van alle nieuwe indrukken. Laat hem dan ook rustig slapen zonder hem te storen.

Hij is net in een nieuwe omgeving gekomen en zal even bij moeten komen. Leg hem dan ook in zijn mand als hij moe is, want zo leert je Poedel dat het goed is om alleen te zijn. Je kunt ook voor een bench kiezen. Op die manier heeft je pup een plek waar hij zich veilig voelt.

Speelgoed

Ook speelgoed is belangrijk voor een jonge hond. De Poedel puppy is actief en zit vol energie. Met speelgoed kan hij zijn energie de vrije loop laten en wat ravotten. Zorg er dus voor dat je uitdagend speelgoed hebt. Wel is het verstandig om voor speeltjes te kiezen die niet zomaar kapot gaan.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een speeltje met wat snoepjes erin of een rubberen speeltje. De hond moet daar op kauwen, wat ook weer de ontwikkeling van de kaak bevordert.

Puppycursus

De Poedel kan dan wel een makkelijke hond zijn om op te voeden, dat betekent natuurlijk niet dat het iedereen even goed afgaat. Het is dan ook altijd verstandig om samen met je pup op puppycursus te gaan. Hier leert hij namelijk direct de juiste dingen.

Hij leert goede manieren, dat hij niet moet blaffen als er bezoek binnen komt en hoe hij mee moet lopen aan de lijn. Voor elk hondenras is een puppycursus aan te raden, dus ook voor de Poedel. Dit kan zeker handig zijn als je nog nooit eerder een hond hebt gehad.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!