Home | Overzicht: de verschillende Poedel rassen en soorten

Overzicht: de verschillende Poedel rassen en soorten

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Poedel komt in vier verschillende soorten: de speelgoed vorm, de dwergpoedel, de ‘medium’ poedel en de grote poedel, ook wel de koning genoemd. Al deze Poedelrassen zijn erg intelligent en zijn erg aanhankelijk aan de baas: ze voelen emoties heel makkelijk aan.

Ook kunnen ze goed ingezet worden als waakhond: de beesten kunnen ongelooflijk goed keffen. Enfin, in dit artikel bespreken we de verschillende rassen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De Poedel als belangrijkste hondenras

Volgens sommigen is de Poedel hét symbool voor het fokken met honden. De Poedel is het meesterwerk van fokprogramma’s, om zo maar te zeggen. Met zijn schattige uiterlijk, zijn prachtig gebouwde lichaam en zijn mooie vacht, is het moeilijk voor andere honden om te winnen op hondenshows en de Poedel is dan ook een van de meest gerenommeerde hondensoorten die er bestaan.

Overzicht van de lichamelijke kenmerken

Om een beetje een idee te geven over de verschillende lichamelijke afmetingen en kenmerken hebben we hieronder een tabel gemaakt. Zo kun je zien hoe groot de verschillende Poedelrassen zijn.

Gemiddeld gewicht Hoogte op de schoft
Speelgoed Poedel 3 kg tot 6 kg 25 cm tot 28 cm
Dwergpoedel 5 kg tot 7 kg 28 cm tot 35 cm
Middenslag Poedel 9 kg tot 15 kg 40 cm tot 50 cm
Koningspoedel 18 kg tot 25 kg 45 cm tot 60 cm

 

Verschillende Poedel rassen: Toy en Speelgoed

Als het gaat om de speelgoed Poedel dan wordt er geprobeerd om het beestje zo groot (lees: klein) te krijgen, dat het beestje past in een koffiemok of theekop. Het is echter nog niet mogelijk om een Poedel zo bijzonder klein te krijgen.

De grootte van een Speelgoed Poedel is natuurlijk nog steeds erg klein: met een schofthoogte van slechts maximaal 28 cm is het een heerlijk schoothondje om in huis te hebben.

Nog iets over de gezondheid

De gezondheid van de speelgoed Poedel is niet erg goed. Doordat het beest telkens kleiner en kleiner wordt, zijn er problemen met de nek, de luchtpijp en met de ingewanden. Dat komt onder andere ook doordat de fokkers er niet heel verantwoord mee omgaan: de beesten worden soms expres ondervoed, zodat het beest klein blijft en niet doorgroeit tot zijn volwassen leeftijd.

Ook ontstaan er problemen bij de geboorte van nieuwe hondjes.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschillende Poedel rassen: Dwergpoedel

Deze miniatuurversie van de Poedel is behoorlijk klein, maar niet zo klein als de speelgoedversie van de Poedel. Het beestje past perfect in een appartement en heeft niet heel veel fysieke uitdaging nodig: immers, het beest is kleine en een rondje rennen is al gauw ver voor het beestje.

Toch zal je het beest ook moeten uitlaten, want het heeft veel energie.

Over de gezondheid van de Dwergpoedel

Hier geldt overigens hetzelfde: het beest is niet bijzonder gezond. Door de jarenlange fokprogramma’s om het beest klein te krijgen, zijn er wel wat problemen ontstaan. Toch is het beter dan de speelgoedversie. Deze hondensoort lijdt ook wel aan ziektes van Addison, Cushing en andere aandoeningen.

Verschillende Poedel rassen: Middenslag Poedel

Als we het hebben over de middelgrote Poedel, dan is dit eigenlijk de ‘normale’ versie van het ras. Deze Poedel is de Poedel die er het eerst was, om zo maar te zeggen. Op basis van dit ‘model’ zijn alle andere Poedels ontstaan: het is dus niet gek dat de middelgrote Poedel de meest gezonde hond is van alle Poedelsoorten.

Over de gezondheid van de Middenslag Poedel

De gezondheid van het algehele Poedel ras is natuurlijk niet zo goed als de zogenaamde ‘vuilnisbakken rassen’, maar het is beter dan veel andere rassen. Er zijn echter een aantal ziektes waar een Poedel aanleg voor heeft en die erfelijk zijn.

Hier volgt een lijst, die overigens ook voor de andere Poedelsoorten geldt, vaak in nog meerdere maten:

 • De ziekte van Addison: nierproblemen
 • De ziekte van Cushing: nierproblemen
 • Problemen met de schildklier
 • Oogziekte die tot blindheid kan leiden
 • Obesitas (sommige honden)

Verschillende Poedel rassen: Koningspoedel

De King Poedel wordt ook wel eens de Franse Poedel genoemd. Het gaat hier om de grootste versie van de Poedel, zelfs groter dan de Medium Poedel die het meest voorkomt. De Franse Poedel is al behoorlijk oud: in eeuwen her moest het beest meehelpen in de jacht.

Het beest draagt de naam Koningspoedel niet alleen omdat het de grootste is, maar omdat het vaak werd aangekleed met een koningsmantel of nertsenkleed. De schofthoogte van dit beest is behoorlijk groot: het beest kan soms wel (in uiterste gevallen) 60 centimeter hoog worden.

Over de gezondheid van de Koningspoedel

Grote Poedels zoals de Koningspoedel heeft soms de neiging om een beetje dik te worden. Het is dus erg belangrijk dat je het beest op tijd meeneemt naar buiten en een lekkere wandeling gaat maken. Zorg dat het beest nooit te veel eet en dat het beest actief genoeg is: het beest moet mentaal en fysiek uitgedaagd worden.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Verschillende Poedel rassen: de Doodles

Dan zijn er nog de Doodles. Dit is een woord dat bedacht is door hondenfokkers om alle mixen van rashonden met Poedels te noemen. Je hebt een groot aantal Doodles die erg populair zijn bij mensen. Hieronder zie je een rijtje met de meest voorkomende Doodles:

 • Poedel x Labrador – Labradoodle
 • Poedel x Golden Retriever – Goldendoodle
 • Poedel x Cavalier Spaniel – Cavapoo
 • Poedel x Sint Bernard – Sint Berdoodle
 • Poedel x Berner Sennen – Bernedoodle
 • Poedel x Border Collie – Bordoodle
 • Poedel x Chihuahau – Chippo
 • Poedel x Maltese – Maltipoo
 • Poedel x Cocker Spaniel – Cockapoo

De verschillende Poedel rassen

Zoals je ziet zijn er bijzonder veel soorten Poedels en ‘Doodles’ en ze hebben allemaal de kenmerken van die ene populaire Poedelsoort. Ze worden gekenmerkt door een bijzonder schattige en krullerige vacht, een prachtige lichaamsbouw en een uiterst pientere intelligentie.

Het is echt een hond om in huis te hebben, maar voordat je dat doet, zul je toch echt een keuze moeten maken. En dat is niet makkelijk.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

De langharige Poedel: een schitterende viervoeter

De langharige Poedel: een schitterende viervoeter

Het is niet altijd makkelijk om een hond te vinden die anders is dan de rest: toch is dat wel zo met de langharige Poedel. Dit beestje is een echte koningin als het gaat over de vacht: met de lange haren lijkt het beest net een volwassen vrouw met lange...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

 • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!