Inhoudsopgave
De Poedel komt in vier verschillende soorten: de speelgoed vorm, de dwergpoedel, de ‘medium’ poedel en de grote poedel, ook wel de koning genoemd. Al deze Poedelrassen zijn erg intelligent en zijn erg aanhankelijk aan de baas: ze voelen emoties heel makkelijk aan.
Ook kunnen ze goed ingezet worden als waakhond: de beesten kunnen ongelooflijk goed keffen. Enfin, in dit artikel bespreken we de verschillende rassen.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!
De Poedel als belangrijkste hondenras
Volgens sommigen is de Poedel hét symbool voor het fokken met honden. De Poedel is het meesterwerk van fokprogramma’s, om zo maar te zeggen. Met zijn schattige uiterlijk, zijn prachtig gebouwde lichaam en zijn mooie vacht, is het moeilijk voor andere honden om te winnen op hondenshows en de Poedel is dan ook een van de meest gerenommeerde hondensoorten die er bestaan.
Overzicht van de lichamelijke kenmerken
Om een beetje een idee te geven over de verschillende lichamelijke afmetingen en kenmerken hebben we hieronder een tabel gemaakt. Zo kun je zien hoe groot de verschillende Poedelrassen zijn.
Gemiddeld gewicht | Hoogte op de schoft | |
Speelgoed Poedel | 3 kg tot 6 kg | 25 cm tot 28 cm |
Dwergpoedel | 5 kg tot 7 kg | 28 cm tot 35 cm |
Middenslag Poedel | 9 kg tot 15 kg | 40 cm tot 50 cm |
Koningspoedel | 18 kg tot 25 kg | 45 cm tot 60 cm |
Verschillende Poedel rassen: Toy en Speelgoed
Als het gaat om de speelgoed Poedel dan wordt er geprobeerd om het beestje zo groot (lees: klein) te krijgen, dat het beestje past in een koffiemok of theekop. Het is echter nog niet mogelijk om een Poedel zo bijzonder klein te krijgen.
De grootte van een Speelgoed Poedel is natuurlijk nog steeds erg klein: met een schofthoogte van slechts maximaal 28 cm is het een heerlijk schoothondje om in huis te hebben.
Nog iets over de gezondheid
De gezondheid van de speelgoed Poedel is niet erg goed. Doordat het beest telkens kleiner en kleiner wordt, zijn er problemen met de nek, de luchtpijp en met de ingewanden. Dat komt onder andere ook doordat de fokkers er niet heel verantwoord mee omgaan: de beesten worden soms expres ondervoed, zodat het beest klein blijft en niet doorgroeit tot zijn volwassen leeftijd.
Ook ontstaan er problemen bij de geboorte van nieuwe hondjes.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Verschillende Poedel rassen: Dwergpoedel
Deze miniatuurversie van de Poedel is behoorlijk klein, maar niet zo klein als de speelgoedversie van de Poedel. Het beestje past perfect in een appartement en heeft niet heel veel fysieke uitdaging nodig: immers, het beest is kleine en een rondje rennen is al gauw ver voor het beestje.
Toch zal je het beest ook moeten uitlaten, want het heeft veel energie.
Over de gezondheid van de Dwergpoedel
Hier geldt overigens hetzelfde: het beest is niet bijzonder gezond. Door de jarenlange fokprogramma’s om het beest klein te krijgen, zijn er wel wat problemen ontstaan. Toch is het beter dan de speelgoedversie. Deze hondensoort lijdt ook wel aan ziektes van Addison, Cushing en andere aandoeningen.
Verschillende Poedel rassen: Middenslag Poedel
Als we het hebben over de middelgrote Poedel, dan is dit eigenlijk de ‘normale’ versie van het ras. Deze Poedel is de Poedel die er het eerst was, om zo maar te zeggen. Op basis van dit ‘model’ zijn alle andere Poedels ontstaan: het is dus niet gek dat de middelgrote Poedel de meest gezonde hond is van alle Poedelsoorten.
Over de gezondheid van de Middenslag Poedel
De gezondheid van het algehele Poedel ras is natuurlijk niet zo goed als de zogenaamde ‘vuilnisbakken rassen’, maar het is beter dan veel andere rassen. Er zijn echter een aantal ziektes waar een Poedel aanleg voor heeft en die erfelijk zijn.
Hier volgt een lijst, die overigens ook voor de andere Poedelsoorten geldt, vaak in nog meerdere maten:
- De ziekte van Addison: nierproblemen
- De ziekte van Cushing: nierproblemen
- Problemen met de schildklier
- Oogziekte die tot blindheid kan leiden
- Obesitas (sommige honden)
Verschillende Poedel rassen: Koningspoedel
De King Poedel wordt ook wel eens de Franse Poedel genoemd. Het gaat hier om de grootste versie van de Poedel, zelfs groter dan de Medium Poedel die het meest voorkomt. De Franse Poedel is al behoorlijk oud: in eeuwen her moest het beest meehelpen in de jacht.
Het beest draagt de naam Koningspoedel niet alleen omdat het de grootste is, maar omdat het vaak werd aangekleed met een koningsmantel of nertsenkleed. De schofthoogte van dit beest is behoorlijk groot: het beest kan soms wel (in uiterste gevallen) 60 centimeter hoog worden.
Over de gezondheid van de Koningspoedel
Grote Poedels zoals de Koningspoedel heeft soms de neiging om een beetje dik te worden. Het is dus erg belangrijk dat je het beest op tijd meeneemt naar buiten en een lekkere wandeling gaat maken. Zorg dat het beest nooit te veel eet en dat het beest actief genoeg is: het beest moet mentaal en fysiek uitgedaagd worden.
Leer alles over jouw lieve Poedel
Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Verschillende Poedel rassen: de Doodles
Dan zijn er nog de Doodles. Dit is een woord dat bedacht is door hondenfokkers om alle mixen van rashonden met Poedels te noemen. Je hebt een groot aantal Doodles die erg populair zijn bij mensen. Hieronder zie je een rijtje met de meest voorkomende Doodles:
- Poedel x Labrador – Labradoodle
- Poedel x Golden Retriever – Goldendoodle
- Poedel x Cavalier Spaniel – Cavapoo
- Poedel x Sint Bernard – Sint Berdoodle
- Poedel x Berner Sennen – Bernedoodle
- Poedel x Border Collie – Bordoodle
- Poedel x Chihuahau – Chippo
- Poedel x Maltese – Maltipoo
- Poedel x Cocker Spaniel – Cockapoo
De verschillende Poedel rassen
Zoals je ziet zijn er bijzonder veel soorten Poedels en ‘Doodles’ en ze hebben allemaal de kenmerken van die ene populaire Poedelsoort. Ze worden gekenmerkt door een bijzonder schattige en krullerige vacht, een prachtige lichaamsbouw en een uiterst pientere intelligentie.
Het is echt een hond om in huis te hebben, maar voordat je dat doet, zul je toch echt een keuze moeten maken. En dat is niet makkelijk.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?
Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!
Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)