Home | Maak kennis met de rode Poedel (lang artikel)

Maak kennis met de rode Poedel (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een witte, zwarte, of abrikozen Poedel heb je vast wel eens gezien. Deze kleuren komen namelijk heel vaak voor. Toch zijn dit maar een aantal van de kleuren die de vacht van dit ras kan hebben. Meestal heeft hij één kleur, maar hij kan ook een combinatie van twee kleuren hebben.

Een kleur die je iets minder vaak ziet bij de Poedel, is rood. Je leest hier alles over de rode Poedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De rode vacht

Eén van de kleuren die de vacht van de Poedel kan hebben, is dus rood. Rood valt eigenlijk onder de kleur fawn. Deze kleur kan verschillende tinten hebben, waaronder dus rood, maar ook abrikoos. Een rode Poedel heeft altijd een bruine neus. De lippen mogen zowel zwart als bruin van kleur zijn. De oogleden mogen ook zwart en donkerbruin van kleur zijn.

Zowel de rode als de abrikozen kleur werden als laatst vastgelegd voor dit hondenras. Dit zijn dus de ‘nieuwste’ kleuren. Als een Poedel een abrikozen vacht heeft, dan kan deze ook verschillende tinten hebben. Als hij wat lichter van kleur is, is het meer roze.

Wanneer de abrikozen vacht wat donkerder is, dan zal hij meer roodachtig worden. Meestal is het dan zo dat er een bruine hond in de lijn zit, want daar komt de kleur het dichtste bij in de buurt.

Andere kleuren van de Poedel

Naast rood kan de vacht van de Poedel natuurlijk ook nog andere kleuren hebben. Er zijn zeven verschillende kleuren waarin de Poedel voorkomt: Je hebt zwarte Poedels, bruine, witte, zilveren, roodachtige fawn, black and tan en abrikoos.

Verschillende vachtsoorten

Naast de verschillende kleuren die de vacht kan hebben, heeft hij ook twee verschillende vachtsoorten. Natuurlijk heeft elke Poedel de klassieke, krullende vacht. Dan heb je ook nog een kroesvacht en een koordvacht. De kroesvacht is zeer erg gekruld en veert daardoor nauwelijks mee als je er zachtjes met je hand op drukt.

Als een Poedel een koordvacht heeft, heeft hij lange koorden die minstens twintig centimeter lang zijn. Of je Poedel nou een kroesvacht of een koordvacht heeft, het is in ieder geval een lekker dikke vacht. Het is dan natuurlijk ook niet voor niets dat deze hond vroeger werd gebruikt als jachthond op het water. De langere vacht bood namelijk een goede bescherming waardoor hij lekker warm bleef.

De verzorging van de vacht

Eén geluk heb je bij de rode Poedel en dat is dat hij nauwelijks haar verliest. Hij is dan ook nooit echt in de rui. Toch is de Poedel een hondenras dat dagelijks veel verzorging nodig heeft als je wil dat deze mooie vacht ook echt mooi blijft. Hij heeft namelijk een krullende vacht die elke dag goed door moet worden geborsteld of gekamd.

Op deze manier kun je voorkomen dat er klitten in zijn rode vacht komen. Klitten kunnen namelijk erg pijlijk en vervelend zijn voor een hond en hoe langer ze erin zitten, hoe moeilijker het is om ze er uit te krijgen.

Bovendien verliest de Poedel echt wel wat haren, maar blijven deze in zijn dichte vacht hangen. Door de vacht goed te borstelen, kun je deze losse haren weer verwijderen. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om je rode Poedel af en toe te wassen. Doe dit dan wel met een speciale hondenshampoo zodat zijn huid niet geïrriteerd raakt.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Kammen en borstelen

Als je de vacht van je Poedel gaat kammen of borstelen, kun je dit het beste laagje voor laagje doen. Je begint bij de poten en werkt langzaam naar boven toe totdat je het hele lichaam hebt gehad. Er zijn ook nog een paar plekjes in de vacht die snel gaan klitten en dus iets meer aandacht nodig hebben.

Dit zijn voornamelijk de plekjes in de oksels van de hond, bij de buik en bij de dijen. Je kunt het beste een slickerborstel of een speciale hondenkam voor deze plekken gebruiken.

Blazen

Naast borstelen en kammen kun je ook nog het beste de vacht van je Poedel af en toe uitblazen. Dit doe je heel simpel met een sterke föhn of een speciale waterblazer. De Poedel heeft namelijk best een dikke vacht waar al snel viezigheid in blijft hangen, zeker waneer hij een gekoorde vacht heeft.

Met zo’n waterblazer of föhn kun je dan het vocht en het vuil uit de vacht van je Poedel blazen. Daarnaast komt er op deze manier ook meteen wat lucht in de vacht, waardoor er wordt voorkomen dat hij gaat broeien en stinken.

De vacht checken

De Poedel is oorspronkelijk een jachthond en hij heeft nog steeds een beetje een avontuurlijk karakter. Hij vindt het dan ook heel fijn om op pad te gaan. Als jullie in het bos lopen en hij ziet iets bewegen in de bosjes, zal hij er zonder te aarzelen achteraan rennen.

Dat is natuurlijk geen ramp, maar je moet dan daarna wel even de vacht checken als jullie terugkomen van de wandeling. Het kan namelijk zomaar zijn dat er takjes, insecten of andere dingen in zijn blijven hangen en die moeten natuurlijk ook weer even verwijderd worden. 

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Trimsalon

Wanneer je een Poedel hebt, kun je het beste regelmatig naar de trimsalon gaan. Je kunt natuurlijk ook zelf de vacht knippen of trimmen, maar de medewerkers van een trimsalon zijn hier heel ervaren in en weten precies wat ze moeten doen om de vacht van jouw Poedel goed te verzorgen, trimmen en knippen.

Zij zorgen er dan voor dat de vacht van je hondje weer mooi gaat stralen, dat hij mooi in model blijft en dat hij natuurlijk niet te lang wordt.

Een doffe vacht

Het belangrijkste van de vacht is dat hij straalt. Als een hondenvacht er dof uit gaat zien, dan kan dat namelijk betekenen dat de hond niet helemaal gezond is. Mocht hij last hebben van een ziekte of aandoening, dan zie je dit vaak terug aan de vacht. Deze wordt dan dof en straalt dus niet meer.

Heb je je Poedel net gewassen, maar lijkt het net alsof hij een beetje vettig is? Dat zou kunnen zijn omdat je hond al ouder is en de conditie van zijn vacht daardoor minder goed is. Heb je nog een jonge rode Poedel? Dan kun je het beste even langs de dierenarts gaan, want misschien is je hond wel ziek. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!