Home | Rode Poedel: ontdek deze mooie hond in het rood

Rode Poedel: ontdek deze mooie hond in het rood

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als we het hebben over de rode Poedel, dan hebben we het over een kleur die door velen wel als ‘abrikoos’-kleurig wordt bestempeld. Er zijn verschillende tinten van crème (lichtbruin) tot een echt grijs-rode Poedel: er zijn zoveel tinten dat het bijna niet bij te houden is welke tinten er zijn.

In dit artikel behandelen we de kleuren waarin een Poedel komt, maar vooral de rode Poedel: is het gezond dat het beest rood is en wat zijn de problemen die erbij komen kijken?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Wanneer het rood officieel werd

De Amerikaanse Kennel Club heeft pas in 1980 de rode kleur officieel aanvaard en sindsdien is er van alles geprobeerd om het rood mooi rood te krijgen bij de Poedel. Het leuke van de rashonden sindsdien is dat ze pas hun echte kleur ontwikkelen als ze volgroeid zijn: sommige baasjes zullen dus blij verrast zijn dat de Poedel een zeldzaam mooie rode kleur ontwikkeld.

De rode Poedel is dus soms ook wel een beetje een verrassingspoedel. Het nadeel is natuurlijk ook weer dat er soms vervaging optreedt: het beest kan soms wat minder mooi worden na verloop van tijd.

Wat de kleur zegt over het karakter van de rode Poedel

Veel fokkers die fokken met Poedels zijn er heilig van overtuigd dat er een verband bestaat tussen de kleur van een Poedel en zijn karakter. Dat kan best wel eens waar zijn, aangezien de Poedel binnen het Europese schiereiland vooral op kleur wordt gefokt: rood wordt met rood gekruist, zwart met zwart en wit met wit.

Op een gegeven moment ontstaan er op die manier verschillende lijnen binnen een ras en ontstaan er ook minuscule veranderingen op het cognitieve niveau: volgens fokkers is dat verschil significant en waar te nemen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Wat die verschillen dan praktisch zijn

Volgens sommigen zouden de grijze en abrikoos (rode) kleurige Poedels wat meer temperament hebben dan de andere kleuren.

Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat de Poedel om die kleur te krijgen, soms met een ander ras zijn gekruist en dat er dus een piepklein deeltje rode of grijze ‘Pomeriaan’ of iets dergelijks in zit. Hoe het ook zij, het verschil is miniem.

De theorie van het fokken van de Poedel op kleur

Voorheen werd de Poedel in Engeland vooral gefokt op type en niet zozeer op kleur: het maakte veel Engelsen niet uit of hun hondje nu rood, wit of zwart was, als het maar een Poedel was.

In Europa is het verhaal echter heel anders: hier werd de Poedel alleen op kleur gefokt en mochten de verschillende kleuren eigenlijk niet met elkaar worden gemengd: ze moesten gescheiden blijven. Om een beetje een idee te geven over de kleuren hebben we ze hier op een rij gezet:

Poedel kleur #1 – Zwart

Als je een zwarte Poedel tegenkomt, zal deze hond voornamelijk ook zwarte nakomelingen krijgen, zelfs als het beest gemengd wordt met een andere kleur. De kleur zwart is namelijk altijd dominant. Dit is een van de redenen waarom in Europa kleuren gescheiden moeten blijven: anders worden alle Poedels uiteindelijk zwart.

Poedel kleur #2 – Wit

Witte Poedels mogen in Europa dus alleen met witte honden worden gekruist omdat wit recessief is.

Een wit paar honden zal in een nestje zowel witte als crème hondjes geven: wit in twee tinten dus. Het probleem bij deze groep is dat witte Poedels een pigmentprobleem hebben: ze hebben roze neuzen, lippen en teennagels. De huid is moeilijk gezond te houden.

Poedel kleur #3 – Bruin en grijs

De bruine Poedel is een behoorlijk donkere Poedel en deze mag af en toe met een zwarte Poedel gekruist worden.

Deze kleur is ook dominant en het zal er altijd wel een keer uitkomen. Een grijze Poedel zal na verloop van tijd pas grijs worden: het duurt altijd even voordat het beest verkleurt.

Poedel kleur #4 – Abrikoos

Als we het hebben over Abrikoos is dit precies de kleur waar dit artikel over gaat: de Poedel is bruinachtig, roodachtig en heeft een grijze waas over zich. De verschillende tinten variëren van crème tot diep-abrikoos. Hoewel deze Poedel ook wel gezondheidsproblemen heeft, is het wel een officiële kleur.

Het is belangrijk dat het rode gen nooit wordt gekruist met een zwarte Poedel: het resultaat is namelijk dat het rood recessief wordt en naar alle waarschijnlijkheid alle pups zwart worden.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van een rode Poedel

Je zult de vacht van een rode Poedel vaak moet behandelen en borstelen, zodat het niet te pluizig wordt en er niet te veel klitten in gaan zitten.

Poedels hoeven niet vaak in bad, maar als ze echt vies zijn, doe dat dan met de juiste zeep die niet te veel vet wegwerkt. Het vet is juist een goede balans voor de vacht van de Poedel om een zelfreinigend effect te hebben.

Gezondheid van je Poedel in het rood

Het is niet helemaal duidelijk of de rode Poedel ook een andere gezondheid heeft dan de andere kleuren. Wat wel bewezen is, is bijvoorbeeld dat donkere Poedels meer aanleg hebben op huidkanker, bijvoorbeeld.

Het wordt over het algemeen aangenomen dat ook de rode Poedel door onverantwoord fokken en inteelt problemen heeft met zijn gezondheid: over het algemeen komen geboorteproblemen en gezondheidsproblemen bij rode Poedels vaker voor dan bij andere Poedelkleuren, maar de vraag is en de discussie is nog steeds of dat ook significant afwijkt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

De langharige Poedel: een schitterende viervoeter

De langharige Poedel: een schitterende viervoeter

Het is niet altijd makkelijk om een hond te vinden die anders is dan de rest: toch is dat wel zo met de langharige Poedel. Dit beestje is een echte koningin als het gaat over de vacht: met de lange haren lijkt het beest net een volwassen vrouw met lange...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!