Home | Poedel soorten en kruisingen.. welke zijn er?

Poedel soorten en kruisingen.. welke zijn er?

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Poedel als raszuivere hond komt zelf in verschillende uitvoeringen voor. Zoals de namen wellicht al doen vermoeden zit het belangrijkste verschil tussen Poedelsoorten in de grootte van de hond. Binnen het hondenras zijn de volgende soorten te onderscheiden.

 • Franse Poedel
 • Middelgrote Poedel
 • Miniatuurpoedel
 • Toy Poedel

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Franse Poedel

Deze Poedel is de grootste Poedelsoort. Het is een vergrote versie van de middelgrote Poedel. Het is een populair en intelligent ras dat door veel mensen als maatje wordt gekozen. De Franse Poedel heeft een schofthoogte van meer dan 45 centimeter.

Middelgrote Poedel

De middelgrote Poedel is de standaardversie van het ras. Grotere of kleinere Poedels ontstaan uit kruisingen tussen verschillende formaten van het ras. Deze Poedel is dol op bewegen, houdt van water en is graag lekker actief bezig samen met zijn baasje. Deze Poedel heeft een schofthoogte tussen de 35 en 45 centimeter.

Miniatuurpoedel

Deze Poedel is een slag kleiner dan de standaard middelgrote Poedel. De schofthoogte van deze soort ligt tussen de 28 en 35 centimeter. Het ras is feitelijk niets meer dan een verkleinde versie van de middelgrote hond. Doordat deze Poedel kleiner is dan de standaard hond, kan deze goed op een appartement of in een klein huis gehouden worden. Houd er echter wel rekening mee dat ook deze Poedel veel energie heeft, slim is en de nodige beweging en uitdagingen nodig heeft.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Poedel (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Toy Poedel

Deze Poedel is de kleinste soort. De schofthoogte bedraagt zo’n 25 centimeter. Dit maakt dat het hondje goed geschikt is voor een kleine woonruimte maar tevens voldoende beweging dient te krijgen. Voor alle soorten geldt dat het vriendelijke, intelligente en lieve honden zijn waar je als baasje een echt maatje aan hebt. Het zijn trouwe honden die snel leren en een fijne kameraad zijn.

Kruisingen Poedel met andere hondenrassen

De Poedel wordt tevens gebruikt om te kruisen met andere hondenrassen. We hebben de meest voorkomende kruisingen met een Poedel voor je op een rijtje gezet. De namen die deze kruisingen meegekregen hebben, staan er ook bij vermeld. Houd er rekening mee dat iedere kruising anders uit kan vallen en dat het afhangt van de genen van de voorouders wat voor hond je krijgt. Bij de ene kruising is nu eenmaal de ene soort dominanter dan de andere en kan dit tot heel verschillende uiterlijke kenmerken en karaktertrekken leiden.

 • Labradoodle (Poedel X Labrador)
 • Goldendoodle (Poedel X Golden Retriever)
 • Schapenpoedel (Poedel X Bobtail)
 • Bernedoodle (Poedel X Berner Sennenhond)
 • Bordoodle (Poedel X Border Collie)
 • Chipoo (Poedel X Chihuahua)
 • Maltipoo (Poedel X Maltezer)
 • Cockapoo (Poedel X Cocker Spaniël)
 • Bidoodle (Poedel X Bichon Frise)
 • Cavapoo (Poedel X Cavalier Spaniël)
 • Shih Poo (Poedel X Shih Tzu)
 • Schnoodle (Poedel X Schnauzer)
 • Yorkipoo (Poedel X Yorkshire Terriër)
 • Pomapoo (Poedel X Pomeriaan)
 • Peekapoo (Poedel X Pekinees)
 • Sint Berdoodle (Poedel X Sint Bernard)
 • Whoodle (Poedel X Wheaten Terriër)
 • Boxerdoodle (Poedel X Boxer)
 • Aussiedoodle (Poedel X Australian Shepherd)

Wanneer een Poedel met een vrij klein hondenras wordt gekruist, wordt daarvoor vaak de Miniatuur- of Toypoedel voor gebruikt. De standaard Poedel is middelgroot en prima geschikt voor kruisingen met een andere middelgrote hond. De Franse Poedel is het grootste en wordt daarom meer met andere grote hondenrassen gekruist.

Labradoodle

De Labradoodle is een populaire kruising die je steeds meer ziet. Het is een mix tussen een Labrador en een Poedel. Het is een bijzonder aanhankelijke hond die gek is op aandacht. De kruising heeft een kortharige, gekrulde vacht die wel regelmatig verzorgd moet worden.

De vacht regelmatig wassen om verharen tegen te gaan en losse haren te verwijderen is zeker aan te raden maar dat zal geen probleem zijn want de Labradoodle houdt erg van water. De Labradoodle is een hond met veel energie dus spelen en rennen is belangrijk. Zorg voor voldoende uitdaging zodat je hond zich niet snel verveelt en laat je huisdier niet te lang achter elkaar alleen.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Poedel

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Goldendoodle

Een kruising die nog wel eens voor een Labradoodle wordt aangezien maar dat niet is, is de Goldendoodle. De verwarring is prima te snappen want een Goldendoodle is een kruising tussen een Poedel en een Golden Retriever. Het tweede ras lijkt ook op een Labrador, vandaar de verwarring.

De vacht van de Goldendoodle is vrij langharig en heeft veel verzorging nodig. Regelmatig borstelen en wassen is dan ook zeker aan te raden. Deze middelgrote hond is lief, aanhankelijk en wil graag met iedereen vrienden zijn. Spelen en voldoende uitdaging zijn belangrijk voor deze kruising, die soms wel wat lomp kan doen maar het niet kwaad bedoelt. De Goldendoodle is prima geschikt als familiehond en kan ook bij kinderen.

Schapenpoedel

De zogenaamde Schapenpoedel is een kruising tussen een Poedel en een Bobtail. De kruising heeft een langharige vacht die vaak wit, met zwart en grijs zal zijn. De vacht heeft veel onderhoud nodig en dagelijks borstelen wordt aangeraden om klitten en vuil dat zich tussen de haren ophoopt te verwijderen.

De Schapenpoedel is een lieve hond die graag bij mensen is en het liefst speelt. De hond kan zeker wel jachtinstinct vertonen. Begin vroeg met het trainen van de Schapenpoedel en zorg ervoor dat hij niet te enthousiast of onbesuisd wordt. Het is een grote hond die makkelijk iemand omspringt, overigens alleen met de beste bedoelingen.

Bernedoodle

Een Poedel die gekruist wordt met een Berner Sennenhond levert een imposant huisdier op. De vacht van deze kruising heeft doorgaans meer kleuren, waarbij je kunt denken aan wit met bruin en zwart. Deze kruising is een energieke hond die erg van spelen houdt. Het zijn honden die niet zo eenvoudig zijn om te trainen (mede doordat ze zo speels zijn) maar het is wel degelijk mogelijk. Begin er zo vroeg mogelijk mee zodat je een goed gesocialiseerde hond hebt die ook goed met kinderen kan omgaan.

Zorg ervoor dat je huisdier altijd voldoende zijn energie kwijt kan en ga verveling tegen. Deze hond heeft een langharige vacht die veel verzorging nodig heeft om klitten en vervilte plekken tegen te gaan.

Bordoodle

Een kruising tussen een Poedel en een Border Collie leidt tot een Bordoodle. Ook de Border Collie is een populair ras dus de kruising is zeker niet vreemd. Beide hondenrassen zijn erg slim en energiek dus je kruising zal daarvoor zeker niet onderdoen. Het is een intelligente hond die heel snel dingen oppikt en leert.

Zorg ervoor dat je Bordoodle voldoende uitdaging en beweging krijgt want anders zal je huisdier zich snel gaan vervelen. De hond heeft ruimte nodig maar moet ook goed de kans krijgen samen met jou actief bezig te zijn. Het is een vriendelijke hond die graag voor zijn baasje wil werken. De vacht heeft intensief onderhoud nodig om klitten en vervilting tegen te gaan.

Chipoo

Een kleine Poedel kruisen met een Chihuahua wordt ook gedaan en het resultaat is natuurlijk een piepklein hondje. Het is een klein hondje met een grote persoonlijkheid dat behoorlijk aanwezig is. Het hondje houdt van spelen, rennen, heeft veel energie en laat zich ook graag horen.

Zorg ervoor dat je je Chipoo zo jong mogelijk begint te trainen zodat deze leert wat wel en niet gewenst is en goed gesocialiseerd wordt. Zorg voor voldoende uitdaging en beweging zodat je hondje zich niet snel verveelt want dit kan uitmonden in vervelend gedrag zoals (veel) blaffen of slopen. De vacht van deze kruising zal langharig zijn en dien je met regelmaat goed te borstelen. Ook dat is aandacht en belangrijk voor je huisdier.

Maltipoo

De Maltipoo is een kruising tussen een Poedel en een Maltezer (Leeuwtje). Het is een kleine hond die zich snel aan verschillende situaties aanpast en goed gedijt op een appartement of in een kleine woning. Het zijn hondjes die graag bij mensen op schoot liggen en veel van aandacht houden maar ook op zijn tijd beweging nodig hebben.

De Maltipoo wil het liefst zo veel mogelijk bij zijn mensen zijn en kan niet lang alleen gelaten worden. Het hondje is bij uitstek geschikt voor oudere mensen die gezelschap zoeken en die ook nog wat met het beestje kunnen ondernemen. Regelmatig uitlaten, spelen en voldoende uitdaging zijn zeker belangrijk bij deze kruising.

Cockapoo

De Cockapoo is een kruising tussen een Poedel en een Cocker Spaniël. Deze kruising is niet zo heel groot en heeft een krullende, vrij lange vacht die veel onderhoud nodig heeft. De Cockapoo is een al veel langer bestaande kruising dan de meeste die we genoemd hebben.

Het is een slimme hond die veel behoefte heeft aan aandacht van zijn baasje en graag samen dingen onderneemt. De kruising heeft veel energie en moet goed en veel bewegen om deze kwijt te kunnen.

Het is een hond die graag achter een prooi aanjaagt maar door de juiste en vroegtijdige training, zeker goed gesocialiseerd kan worden. Het is belangrijk veel aandacht en tijd aan de hond te besteden en deze niet te lang alleen thuis te laten. Zorg daarnaast voor voldoende uitdaging om verveling en ongewenst gedrag tegen te gaan.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

 • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!