Home | De verschillende Poedel soorten: ontdek ze allemaal

De verschillende Poedel soorten: ontdek ze allemaal

⏱ Leestijd: 4 minuten

Bijna iedereen kent wel de Poedel. Dit is namelijk een heel bekend hondenras dat je vast wel eens gezien hebt op televisie. Deze honden staan natuurlijk bekend om hun mooie uiterlijk met hun krullende vacht, maar ze staan er ook om bekend dat ze heel intelligent zijn en makkelijk te trainen.

Daarnaast zijn ze ook heel actief, levendig en houden ze ervan om plezier te maken met hun baasje. Als je gewoon over de Poedel praat, dan ben je niet specifiek genoeg. Er zijn namelijk vier verschillende varianten Poedels. Je leest hier alles over deze verschillende soorten.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Vier verschillende maten

De Poedel is het enige hondenras waarbij er vier verschillende formaten te vinden zijn. Waarom dat precies zo is, is lastig te zeggen. De Poedel is natuurlijk een hele schattige hond en mensen vinden hem nog schattiger wanneer hij kleiner is. De grootste variant Poedel is dan ook degene die als eerste bestond. Deze hond bestaat dan dus ook het langst.

De drie grootste varianten bleven groeien in populariteit tot in de jaren ‘60. Opeens kwam er abrupt een einde aan het enthousiasme over de Poedel toen ze ineens beschouwd werden als burgerlijke modehondjes.

Critici hadden helaas hun oordeel snel klaar en zagen hierdoor niet het leuke karakter en de intelligentie van deze hond. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen en is de Poedel weer een populair ras. De Toy Poedel ontstond pas veel later, namelijk pas in de jaren ‘90. Zo is de Toy Poedel bijvoorbeeld ontstaan omdat men een gezelschapshond voor in de stad wilde.

Er zijn dus vier verschillende varianten van de Poedel. Het verschil tussen deze vier types is dat ze allemaal van een ander formaat zijn. De kleinste versie van de vier is de Miniatuur Poedel. De grootte moet ook meteen het enige verschil zijn tussen de Poedels. Het karakter en de rest van het uiterlijk moet namelijk bij allemaal hetzelfde zijn.

De Koningspoedel

De Koningspoedel is de grootste Poedel van de vier varianten. Dit was ook de ‘originele’ Poedel en bestond dus als eerst. Om deze reden wordt hij dan ook als de standaard Poedel aangeduid. Hij is tussen de 45 centimeter en de 60 centimeter groot en weegt ongeveer 32 kilo. Dit is dus een middelgrote hond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Middenslag Poedel

Een maatje kleiner dan de Koningspoedel is de Middenslag Poedel. Deze is nog steeds redelijk groot. Hij heeft namelijk een gemiddelde schofthoogte van tussen de 35 centimeter en de 45 centimeter. De Middenslag Poedel weegt ongeveer 12 kilo.

De Dwergpoedel

De Dwergpoedel is nog een stukje kleiner. Deze variant is namelijk tussen de 28 centimeter en de 35 centimeter groot. Gemiddeld weegt de Dwergpoedel zo’n 7 kilo.

De Toy Poedel

De kleinste Poedel van de vier is de Toy Poedel. Deze variant wordt ook wel de Miniatuur Poedel genoemd. Hij is tussen de 24 en de 28 centimeter groot en weegt ongeveer 4 kilo. HIj mag ook niet minder wegen dan dat, want dan wordt het wel heel ongezond. De Toy Poedel werd voor het eerst gefokt in de Verenigde Staten.

Het uiterlijk van de Poedel

De Poedel staat natuurlijk bekend om zijn karakteristieke vacht. Deze is gekruld of gekoord. De gekrulde vacht is een kroesvacht waarbij er een fijne wollige textuur is. De vacht is dan dus heel sterk gekruld en veert bijna niet mee als je hier met je hand op drukt.

Als de vacht gekoord is, vormt de vacht lange koorden van minstens twintig centimeter. Er zijn zeven verschillende kleuren waarin de Poedel voorkomt: Je hebt zwarte Poedels, bruine, witte, zilveren, roodachtige fawn, black and tan en zwart-wit gevlekt.

De Poedel heeft een harmonische bouw en is een elegante hond. Daarnaast is hij ook erg trots en dat kun je ook wel zien aan zijn houding. Zijn staart is hoog aangezet. In Nederland is het verboden om deze te laten couperen. Wanneer de Poedel stil staat, moet de staart naar beneden hangen.

Als de hond in actie komt, dan wordt de staart juist schuin omhoog gedragen. Zijn rug is kort en loopt zonder afvalling in de slanke, gespierde achterhand over.

De kop van de Poedel is rechthoekig van vorm en goed in verhouding van het lichaam. Het hoofd is wel besneden, maar niet te fijn of te zwaar. Als je goed naar de schedel kijkt, dan zul je zien dat de breedte minder dan de helft van de lengte van de totale schedel is. Als je boven op de schedel kijkt, dan zie je dat deze een ovale vorm heeft, terwijl hij van de zijkant juist wel bol lijkt.

Het opvallendste aan de kop van de Poedel zijn waarschijnlijk de wenkbrauwbogen. Meestal zijn deze plekjes bedekt met haar dat wat langer is.

De neus is recht en hij heeft open neusgaten. De lippen moeten middelmatig ontwikkeld zijn. Het is het beste als ze strak zijn, dus de bovenlip moet rusten op de onderlip en mag hier niet overheen hangen. De ogen van de Poedel staan een beetje schuin in het hoofd en hebben een amandelvorm. Zijn oren zijn iets langer dan dat ze breed zijn en hangen naast zijn koppie naar beneden.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het karakter van de Poedel

Drie woorden die het karakter van de Poedel het beste beschrijven, zijn actief, intelligent en trots. Daarnaast is het ook een hele loyale hond. Dat komt omdat hij al zo’n beetje heel zijn bestaan nauw samen heeft gewerkt met mensen. Hij is dus erg op zijn baasje gericht.

De Poedel is een hele vrolijke hond die dus ook nog eens erg intelligent en energiek is. Dankzij deze intelligentie, het is één van de slimste hondenrassen, pikt hij heel gemakkelijk nieuwe informatie op, wat erg handig is tijdens een training. Hij heeft een stabiel karakter en houdt ervan om te spelen, waardoor het de ideale gezinshond is.

Omdat de Poedel vroeger vaak werd gebruikt als jachthond, vindt hij het nog altijd heerlijk om activiteiten te doen in de natuur. Over het algemeen heeft deze hond een goede zin en een vrolijke houding. Ook met andere honden kan de Poedel over het algemeen goed overweg.

Ze kijken niet op of om naar mensen die ze niet kennen. Over het algemeen geldt bij honden dat hoe groter de hond is, hoe rustiger en bedachtzamer hij is en dat is bij de Poedel ook zo. De middenslag Poedel is hierbij de gulden middenweg. Hij is namelijk iets levendiger dan de grote Poedel en laat zich niet uit zijn evenwicht brengen, maar hij is wel rustiger dan de Toy Poedel en de Dwergpoedel.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!