Home | Een Poedel trimmen, knippen en scheren.. hoe doe je dat?

Een Poedel trimmen, knippen en scheren.. hoe doe je dat?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je al vaker een hond hebt gehad, dan zal het geen verrassing voor je zijn dat je zijn vacht goed moet verzorgen. Gelukkig is Poedel nooit echt in de rui omdat hij niet echt veel haren verliest. Toch heeft dit ras veel verzorging nodig, maar dat komt meer door de structuur van zijn vacht.

Je kunt de hond trimmen, knippen of scheren. Dit kun je zelf doen, maar je kunt dit ook door een professional laten doen. Je leest hier alles over het trimmen, knippen en scheren van je Poedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Verschillende vachtsoorten

De Poedel heeft twee verschillende vachtsoorten. Elke Poedel heeft de klassieke, krullende vacht. Dan heb je een kroesvacht en een koordvacht. De kroesvacht is sterk gekruld en veert nauwelijks mee als je er zachtjes met je hand op drukt.

Als een Poedel een koordvacht heeft, dan vormt de vacht lange koorden die minstens twintig centimeter lang zijn. Of je Poedel nou een kroesvacht of een koordvacht heeft, het is sowieso een lekker dikke vacht. Het is ook niet voor niets dat deze hond vroeger werd gebruikt als jachthond op het water. De langere vacht bood namelijk bescherming waardoor hij lekker warm bleef.

Verschillende modellen

Er zijn verschillende modellen die je kunt laten trimmen of scheren in de vacht van je hond. Als je met je Poedel aan shows mee wil doen, zijn niet alle modellen toegestaan. De modellen die wel toe zijn gestaan zijn het continentaal model, het puppy leeuw model, het modern model en de English saddle model.

Er zijn echter nog veel meer verschillende modellen waar je je hond in kan laten knippen en scheren. De bekendste is de leeuwenkap. Dit is de klassieke look met bollen aan het einde van de ledematen, aan het einde van de staart, op de borst, bij het gebied bij de nieren en het hoofd.

Ook de teddybeer wordt steeds populairder omdat je Poedel dan, zoals de naam al zegt, net op een knuffelbeer lijkt. Bij de trimsalon zullen ze vast wel een aantal voorbeelden hebben voor je, maar je kunt natuurlijk ook van tevoren op het internet een model uitzoeken dat jij graag bij je Poedel wil.

Let op: De verzorging van jouw Poedel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De vacht laten trimmen

Je kunt kiezen om de vacht van je Poedel te laten trimmen. Hoe vaak het precies nodig is, hangt af van de lengte van de vacht van jouw Poedel en natuurlijk van het model dat jij uitkiest.

Hoe snel groeien zijn haren en hoe lang wil je dat zijn haren zijn? Over het algemeen moet een Poedel elke zes weken naar de trimmer toe en een showpoedel zelfs nog wat vaker. Het haar van een hond wordt tijdens een trimsessie geplukt en uitgedund.

De vacht van de Poedel wordt bij een trimbeurt in model gebracht en uitgedund, waardoor het voor jou gemakkelijker wordt om de vacht van je hond thuis te borstelen of te kammen. Als je niet zo goed weet hoe kort je de haren van je hond het beste kunt laten trimmen, kun je natuurlijk ook advies vragen bij de trimsalon.

Hier werken mensen die hier veel ervaring mee hebben en dus ook weten wat het beste is voor je hond.

Meestal wordt de hond bij een trimbeurt ook meteen in bad gedaan zodat hij weer helemaal fris en schoon mee naar huis kan. Als het nodig is, worden ook de tanden en de oren tijdens zo’n trimbeurt gereinigd. Ook bij de gehoorgang zitten soms veel haren zitten en dat kan leiden tot infecties of oorontstekingen bij je Poedel.

Het is belangrijk dat je deze haren weg laat haren door een dierenarts of door een trimmer en dat je ze niet zelf weghaalt. Op deze manier kan er voldoende zuurstof bij het oor en blijft het allemaal net wat beter schoon, waardoor je Poedel ook minder kans loopt op een oorontsteking.

Leer alles over de verzorging van jouw Poedel

Wil je ontdekken hoe je jouw Poedel zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De vacht zelf trimmen

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de vacht van je Poedel zelf te trimmen. Dit is echter niet heel makkelijk, zeker wanneer je er nog geen ervaring mee hebt. Bovendien kan het veel tijd kosten. Over het algemeen wordt het dan ook aangeraden om je Poedel naar de trimsalon te brengen, zodat een professioneel iemand de vacht kan trimmen.

Elke hond heeft namelijk een andere vacht en en dus moet er ook steeds aan andere trimtechniek toe worden gepast. Als je het toch zelf wil gaan proberen, zul je een aantal dingen nodig moeten hebben. Zo heb je een borstel en een kam nodig, een haarverwijdering kam, een föhn en een tondeuse of een effileerschaar. Zo’n schaar heeft geen scherpe punten waardoor je ook niet per ongeluk je Poedel pijn kunt doen.

Eerst moet je de vacht goed kammen. Hier worden alvast alle dode haren mee verwijderd. Bovendien geef je je Poedel direct een massage en wordt zijn bloedsomloop gestimuleerd, wat hij weer fijn zal vinden. De rug van de hond kun je het beste borstelen met een rubberborstel en de haren op de buik, borst, oren, oksels en benen kun je het beste behandelen met een pennenborstel. Na het borstelen, moet je de lange haren kammen.

Je gaat dan steeds een fijnere kam gebruiken. Daarnaast heb je ook lastige plekjes die extra veel aandacht verdienen zoals de oksels, ellebogen, de liezen, de achterkant van de achterbenen en de plekjes achter de oren.

Daarna ga je de vacht daadwerkelijk trimmen. Hier kun je een trimmesje of een tondeuse voor gebruiken. Je begint onder het ooglid van de Poedel en vervolgens scheer je voorzichtig langs zijn neus af en tegen de haargroei in. Daarna scheer je ook de rug en de buik. De pootjes van de Poedel moeten ook behandeld worden, maar dit kun je beter niet doen met een tondeuse.

Hiervoor kun je namelijk het beste een schaar gebruiken. Dit doe je heel simpel door een poot in je hand te houden, de haren naar beneden te kammen en door de poot naar beneden te draaien zodat de kussentjes naar boven gedraaid zijn. Knip dan voorzichtig het haar tot de punten van de teennagels.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!