Home | Verschillende modellen van de Poedel

Verschillende modellen van de Poedel

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Poedel wordt vaak herkend aan zijn vacht. Deze is namelijk heel krullerig en lekker zacht. Vroeger stonden deze honden ook bekend vanwege de modellen in hun vacht. Ze werden namelijk op een speciale manier geknipt en getrimd.

Dit is niet iets van de laatste jaren, maar wordt al sinds het begin van het ras gedaan. Je leest hier alles over deze modellen van de Poedel, hoe deze zijn ontstaan en of ze een speciale functie hebben.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De leeuwenkap

Dit is waarschijnlijk het meest bekende model en ook meteen de meest extravagante. De ledematen worden geschoren. Het einde van de ledematen, het einde van de staart, de borst, het gebied bij de nieren en het hoofd wordt niet geschoren. Dit is het model dat het meest gebruikt wordt in hondenshows en wedstrijden.

De bollen die je ziet worden ook wel pompons genoemd.

Teddybeer

De naam van dit model zegt het eigenlijk al. De vacht heeft een ronde afwerking, waardoor hij net een teddybeer lijkt.

Modern model

Dit is een soort moderne variant van de leeuwenkap. Je ziet een beetje de bovengenoemde sneden terug, maar de overgang is heel subtiel omdat het lichaam nergens echt glad is geschoren. De vorm van de vacht moet goed verzorgd worden. De vacht is bij de oren, de staart en het hoofd iets langer.

Let op: De verzorging van jouw Poedel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Engelse rechtbank

Dit model lijkt erg op de leeuwenkap. Het enige verschil is dat er ook nog pompons op het achterbeen zitten en dat het bekkengebied een klein beetje wordt geschoren.

De Nederlandse rechtbank

Ook dit is een heel populair model in wedstrijden en hondenshows. Hierbij wordt er een uniforme stijl gezocht zonder dat er echt verschil in de vacht zit van de Poedel. De vacht wordt dus wel getrimd, maar niet helemaal geschoren. Wel zit er een bolletje op de staart.

Zomerse snit

Omdat de zomer een warm seizoen is, wordt de Poedel wat viezer dan normaal. Vooral als je naar het strand gaat of in het bos gaat wandelen. Bij dit model is de vacht op het hoofd en het lichaam wat korter, maar heeft hij wel een langere vacht bij de oren, de staart en de poten.

Puppy gesneden

Dit model is erg in de mode bij kleine Poedels. Dat komt vooral omdat de Poedel er dan echt als een puppy uit ziet. Het is een heel natuurlijk en fris model waarbij de hele vacht gelijkmatig is getrimd.

Leer alles over de verzorging van jouw Poedel

Wil je ontdekken hoe je jouw Poedel zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Snijd cupcake

Dit is een wat onbekender model. De vacht is op een bolle manier getrimd. Ook de oren zijn heel bol getrimd, waardoor het net lijkt alsof de oren twee ballen zijn.

Landelijke rechtbank

In Amerika, waar dit model steeds populairder wordt, staat dit model vooral bekend als ‘Stad en land’. Je kunt dit model herkennen aan de ledematen, die harig zijn en bol af zijn gewerkt waardoor het net cilinders lijken. De kop en de staart zijn ook bol, maar de romp is wel getrimd.

Andere namen

Overigens hebben deze modellen niet echt een officiële naam. De leeuwenkap wordt bijna overal hetzelfde genoemd, maar de rest van de modellen kunnen ook anders worden genoemd. Om er zeker van te zijn dat je over het juiste model praat, kun je dus het beste een foto op zoeken. Op deze manier kan er bijna geen misverstand ontstaan over het model dat jij bedoelt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je naar de trimsalon gaat.

Het ontstaan van de modellen

In eerste instantie werd de Poedel voornamelijk bekend vanwege hun vermogen om als “kunstjeshond” op te treden. Dit deden zij samen met zigeuners en jongleurs. Na een tijdje konden ze moeiteloos hun rol spelen en waren ze vaak te zien in reizende circussen.

De zigeuners waren de eerste mensen die er een kunst van maakten om hun Poedel met veel fantasie en kunst te knippen. Dit deden ze vooral om hun publiek te boeien en te behagen. De Poedel is dus van begin af aan een echte showhond. De knipten de vacht op dezelfde manier als de aristocraten in die tijd hadden en ze schuwden er niet voor om ze ook op dezelfde manier als hen te kleden.

Jachthond

Later werd de Poedel ook ingezet als jachthond en dan vooral in het water. De vacht van deze hond werd nog steeds geschoren, maar nu met een ander doel. Door de vacht weg te scheren, kon er namelijk worden voorkomen dat de Poedel vast kwam te zitten in het moerassige gebied.

Het was namelijk zijn taak om het wild te apporteren. Het was ook handig dat de vacht werd geschoren omdat de hond vaak het water in ging. Hiermee werd namelijk voorkomen dat de vacht zich helemaal vol zou zuigen met water en dat de hond daardoor zo zwaar zou worden dat hij zou verdrinken.

De vacht van de Poedel is gelukkig wel waterdicht, waardoor de hond niet tot op de huid doordrenkt raakt met water. Dat is natuurlijk wel handig voor een jachthond die vaak het water in moet springen.

De vacht werd echter niet helemaal weggeschoren, maar de Poedel had nog bolletjes haar op de nieren en op de gewrichten van de poten. Dit zorgde ervoor dat er op die plekken warmte vast werd gehouden. Het bekende model van de vacht van de Poedel met een paar bollen haar en een kale kont is vroeger dus al ontstaan.

Er werden ook wel eens strikjes of lintjes gebruikt in het haar. Dat zie je nu nog steeds wel eens. Vroeger werd het echter vooral gedaan zodat men zag van wie de Poedel was.

Een populaire hond

Vanaf het begin van de moderne fokkerij is de Poedel altijd een populair ras geweest. Hij werd veel aan het Franse hof gehouden. Er waren zelfs periodes dat het verboden was in Frankrijk voor mensen die niet van de adel afkomstig waren om Poedels te hebben. Ze waren exclusief bedoeld voor de adellijke personen.

Hij zag er natuurlijk ook erg luxe en extravagant uit door zijn speciale kapsels. Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer het geval en mag iedereen gewoon een Poedel hebben. Dankzij zijn intelligentie, vrolijkheid, zacht karakter en natuurlijk prachtig uiterlijk is het nog altijd een hele populaire hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!