Home | Alles over de witte Poedel (uitgebreid artikel)

Alles over de witte Poedel (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Poedel is een hondenras dat soms niet zo goed wordt begrepen. Mensen denken namelijk dat het een verwend en arrogant ras is, maar dat is helemaal niet het geval. Het is juist een hele vrolijke, slimme en energieke hond. Je kunt hem het beste herkennen aan zijn vacht.

Hij heeft namelijk een krullende vacht die heel typerend is voor dit ras. Deze krullende vacht kan verschillende kleuren hebben. We vertellen je hier alles over de witte Poedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Een witte vacht

Een Poedel heeft meestal een vacht die uit één kleur bestaat. Het kan dus zijn dat hij een vacht heeft die helemaal wit is. De enige manier om een witte Poedel te krijgen, is door twee witte Poedels met elkaar een nestje te laten krijgen. Heeft één van de twee ouders een kleurtje in zijn vacht, dan is het al niet mogelijk om een wit nestje te krijgen.

Als twee Poedels allebei een witte vacht hebben, zullen hun puppy’s alsnog twee verschillende tinten wit hebben in hun vacht. Dit is dan gebroken wit en sneeuwwit. De vacht van de sneeuwwitte Poedel is altijd dikker, zachter en korter.

Vaak komt het ook nog voor dat ze een bruine of roze neus, lippen, oogranden en teennagels hebben. Ze kunnen ook half roze of half zwart zijn. De vacht is heel moeilijk om te onderhouden en voelt als een zacht dotje aan. Een Poedel met een gebroken witte vacht heeft zwarte pigmentatie.

Harlekijn Poedel

Daarnaast heb je ook nog Harlekijn Poedels die een witte basiskleur hebben en zwarte vlekken. De Harlekijn Poedel wordt niet officieel erkend in Nederland, want hij wordt ook niet officieel erkend door de FCI. Hierdoor hebben deze pups vrijwel nooit een stamboom.

Een Harlekijn Poedel kan ook nog een combinatie van andere kleuren hebben, maar de wit met zwarte kleur komt het meeste voor in Nederland.

Deze hond moet een zwart manteltje en een zwart hoofd hebben. Een witte bles en kraag zijn echter wel gewoon toegestaan, net als een witte snor. De ideale aftekening van deze Poedel is twee of drie grote zwarte plekken op zijn schouders, vlak naast elkaar. De plakken moeten gelijkmatig over de rug van de hond zijn verdeeld.

Het is het beste als de vacht van de Harlekijn Poedel voor tachtig procent wit is en voor twintig procent zwart. De huid onder het zwarte haar moet een muisgrijze kleur hebben en de huid onder het witte haar moet tevens licht van kleur zijn. De neus van de hond is zwart en de nagels mogen zowel zwart als wit zijn.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschillende vachtsoorten

Naast de verschillende kleuren die de vacht van de Poedel kan hebben, heeft hij ook twee type vachtsoorten. Elke Poedel heeft natuurlijk de klassieke, krullende vacht. Dan heb je ook nog een kroesvacht en een koordvacht. Deze kroesvacht is sterk gekruld en veert nauwelijks mee als je er zachtjes met je hand op drukt.

Wanneer een Poedel een koordvacht heeft, vormt de vacht lange koorden die minstens twintig centimeter lang zijn. Of je Poedel nu een kroesvacht heeft of een koordvacht, het is sowieso een lekker dikke vacht. Het is ook niet voor niets dat hij vroeger werd gebruikt als jachthond op het water. De langere vacht bood namelijk bescherming zodat hij lekker warm bleef.

De verzorging van de vacht

Eén geluk heb je bij een hond van dit ras en dat is dat hij nauwelijks haar verliest, want hij is nooit echt in de rui. Toch is het een hondenras dat veel verzorging nodig heeft als je wil dat deze mooie vacht ook echt mooi blijft. Hij heeft namelijk een krullende vacht die elke dag ter verzorging door moet worden geborsteld of gekamd.

Op deze manier kun je voorkomen dat er klitten in zullen komen. Klitten kunnen namelijk erg vervelend en pijnlijk zijn voor een hond en hoe langer ze erin zitten, hoe moeilijker het ook wordt om ze er uit te krijgen.

Bovendien verliest de Poedel natuurlijk wel wat haren, maar blijven deze in de dichte vacht hangen. Je kunt de losse haren dan verwijderen door de vacht te borstelen. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om je witte Poedel af en toe te wassen. Vooral een hond met een witte vacht zal sneller vies worden.

Kammen en borstelen

Als je de vacht van je witte Poedel gaat kammen of borstelen, kun je het beste laagje voor laagje te werk gaan. Je begint dan dus onderaan bij de poten en werkt langzaam naar boven toe totdat je het hele lichaam hebt gehad.

Er zijn een aantal plekjes in de vacht die wat sneller gaan klitten en dus iets meer aandacht nodig hebben. Dit zijn de plekjes in de oksels, bij de buik en bij de dijen. Je kunt hiervoor het beste een slickerborstel of een speciale hondenkam gebruiken.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Blazen

Naast borstelen en kammen kun je ook nog het beste de vacht van je witte Poedel af en toe uitblazen. Dit kun je doen met een speciale waterblazer of een sterke föhn. De Poedel heeft namelijk een dikke vacht waar al snel viezigheid in kan blijven hangen, zeker wanneer hij een gekoorde vacht heeft.

Met een waterblazer of föhn kun je het vocht en het vuil uit de vacht van je witte Poedel blazen. Daarnaast komt er dan ook meteen wat lucht in de vacht, waardoor je kunt voorkomen dat deze gaat broeien en stinken.

De vacht checken

De Poedel was vroeger een echte jachthond en hij heeft nog steeds een avontuurlijk karakter. Hij vindt het dan ook heel fijn om op pad te gaan. Wanneer jullie in het bos lopen en hij ziet iets bewegen in de bosjes, zal hij ook niet terugdeinzen om hier achteraan te rennen.

Dat is natuurlijk helemaal geen ramp, maar het is wel verstandig om even de vacht te checken wanneer jullie terugkomen van de wandeling. Het kan namelijk zo zijn dat hier takjes, insecten of andere dingen in zijn vacht zijn blijven hangen en die moeten natuurlijk ook weer even verwijderd worden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

Poedel haar: hoe doe je de verzorging van jouw hond?

De Poedel is een prachtige hond met een mooi vacht. De hond is oorspronkelijk gefokt als een ras dat moest meehelpen met de jacht: het beest moest wild aanwijzen, opspeuren, opjagen en terugbrengen bij het baasje. Daarbij moest het beest ook zwemmen en om het...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!