Home | Zwarte Poedel: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Zwarte Poedel: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Poedel is een elegant, trots en heel intelligent hondenras. Er zijn vier verschillende soorten Poedels. Ze zijn in principe allemaal hetzelfde, maar ze hebben een allemaal een ander formaat. Je zult dit ras waarschijnlijk wel herkennen aan zijn vacht. Deze is namelijk heel krullend en lekker zacht.

Ze kunnen verschillende kleuren hebben, namelijk zwart, wit, bruin, zilver, roodachtig fawn, black and tan en zwart-wit gevlekt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

Een zwarte vacht

Zwart is dus één van de kleuren die de Poedel kan hebben. Dit is ook een kleur die heel vaak voorkomt. Een echte zwarte poedel heeft een diepe, inktzwarte vacht. Hij mag dus geen blauwe of zilveren tinten hebben en ook geen zilveren of witte beschermharen. Het is een hele dominante kleur.

Als een Poedel een zwarte kleur heeft, dan zullen zijn pups waarschijnlijk ook zwart in hun vacht hebben. Een Poedel kan een vacht hebben die helemaal zwart is, maar hij kan ook black and tan zijn. Dan zitten er dus zwarte en tankleurige vlekken in de vacht.

Als een zwarte Poedel met een bruine Poedel wordt gepaard, brengen ze alleen maar puppy’s voort die helemaal zwart of helemaal bruin zijn. De ogen van de Poedel hebben meestal ook een zwarte kleur, maar deze kunnen ook bruin zijn. Als de Poedel een zwarte vacht heeft, is de neus ook zwart van kleur.

Harlekijn Poedel

Daarnaast heb je ook nog Harlekijn Poedels. Deze hebben een witte basiskleur en zwarte vlekken. De Harlekijn Poedel wordt echter niet officieel erkend in Nederland, want hij wordt ook niet officieel erkend door de FCI. Hierdoor hebben deze pups bijna nooit een stamboom. Een Harlekijn Poedel kan ook een combinatie van andere kleuren hebben, maar de wit met zwarte kleur komt het meeste voor in Nederland.

Deze hond moet een zwart manteltje hebben en een zwart hoofd. Een witte bles en kraag zijn ook gewoon toegestaan, net als een witte snor. De ideale aftekening van deze hond is twee of drie grote zwarte plekken op zijn schouders die vlak naast elkaar zitten. De plakken moeten gelijkmatig zijn verdeeld over de rug.

Het is het beste als de vacht van de Harlekijn Poedel voor twintig procent zwart van kleur is en voor tachtig procent wit. De huid onder het zwarte haar moet een muisgrijze kleur hebben en de huid onder het witte haar moet ook licht van kleur zijn. De neus is zwart en de nagels mogen zwart of wit zijn.

Verschillende vachtsoorten

Naast de verschillende kleuren die de vacht van de Poedel kan hebben, heeft hij ook twee verschillende vachtsoorten. Elke Poedel heeft de klassieke, krullende vacht waar hij om bekend staat. Dan heb je een koordvacht en een kroesvacht. De kroesvacht is zeer gekruld en veert bijna niet mee als je er zachtjes met je hand op drukt.

Als je Poedel een koordvacht heeft, dan vormt de vacht lange koorden die ten minste twintig centimeter lang zijn. Of je zwarte Poedel nou een kroesvacht of een koordvacht heeft, het is sowieso een lekker dikke vacht. Het is ook niet voor niets dat deze hond vroeger als jachthond werd gebruikt op het water. De langere vacht bood bescherming waardoor hij lekker warm bleef.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verzorging van de vacht

Eén geluk heb je bij de zwarte Poedel en dat is dat hij nauwelijks haar verliest. Hij is dan ook nooit in de rui. Toch is dit een hondenras dat veel verzorging nodig heeft als je wil dat deze mooie vacht ook echt mooi blijft. Hij heeft een krullende vacht die elke dag door moet worden geborsteld of gekamd.

Zo kun je voorkomen dat er klitten in de vacht komen. Klitten kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn voor een Poedel en hoe langer ze erin zitten, hoe moeilijker het is om ze er uit te krijgen. Bovendien verliest je zwarte Poedel echt wel wat haren, maar blijven deze in de dichte vacht hangen.

Door de vacht te borstelen, kun je de losse haren makkelijk verwijderen. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om je zwarte Poedel af en toe te wassen. Doe dit dan wel met een speciale hondenshampoo zodat de huid niet geïrriteerd raakt.

Kammen en borstelen

Als je de vacht van je zwarte Poedel gaat kammen of borstelen, kun je het beste laagje voor laagje te werk gaan. Je begint onderaan bij de poten en werkt langzaam naar boven toe totdat je het hele lichaam hebt gehad. Er zijn een aantal plekjes in de vacht die snel gaan klitten en dus iets meer aandacht nodig hebben.

Dit zijn voornamelijk de plekjes in de oksels, bij de buik en bij de dijen. Je kunt het beste een slickerborstel of een speciale hondenkam gebruiken.

Blazen

Naast borstelen en kammen kun je ook nog het beste de vacht van je zwarte Poedel af en toe uitblazen. Dit doe je met een sterke föhn of een speciale waterblazer. De Poedel heeft namelijk een dikke vacht waar al snel viezigheid in kan blijven hangen, zeker als hij een gekoorde vacht heeft.

Met zo’n waterblazer of föhn kun je het vocht en het vuil uit de vacht van je zwarte Poedel blazen. Daarnaast komt er ook meteen lucht in de vacht, waardoor er wordt voorkomen dat deze gaat broeien en stinken.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De vacht checken

De Poedel was vroeger een jachthond en hij heeft nog steeds een beetje een avontuurlijk karakter. Hij vindt het dan ook heerlijk om op pad te gaan. Als jullie in het bos lopen en hij ziet iets bewegen in de bosjes, zal hij dan ook niet terugdeinzen om hier achteraan te rennen.

Dat is natuurlijk geen ramp, maar het is dan wel verstandig om even de vacht te checken wanneer jullie terugkomen van de wandeling. Het kan namelijk zo zijn dat hier takjes, insecten of andere dingen in zijn blijven hangen en die moeten natuurlijk ook weer even verwijderd worden.

Trimsalon

Als je een zwarte Poedel hebt, kun je het beste regelmatig naar de trimsalon gaan. Je kunt er op zich ook voor kiezen om zelf de vacht te gaan knippen of trimmen, maar de medewerkers van een trimsalon zijn hier heel ervaren in en weten precies wat ze moeten doen om de vacht van jouw Poedel goed te verzorgen, trimmen en knippen.

Zij zorgen er dan voor dat de vacht van je zwarte Poedel weer mooi gaat stralen, dat hij mooi in model blijft en dat hij natuurlijk niet te lang wordt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!