Home | Poedel: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Poedel: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

Als je aan de Poedel denkt, dan denk je misschien wel aan een hondje met een geschoren lichaam en een bolle staart, bolle pootjes en lange, harige oren. Dat is namelijk hoe de Poedel eerst namelijk vooral bekend stond. Tegenwoordig zul je misschien meer denken aan de vele kruisingen die gedaan worden met dit ras, waarvan de Labradoodle waarschijnlijk de meest bekende is.

De Poedel is een hele lieve en mooie hond. Hij staat misschien wel bekend om zijn uiterlijk en zijn zachte, krullende vacht, maar het innerlijk van dit ras mag er anders ook wel wezen. Je leest hier alles wat je moet weten over de Poedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Poedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Poedel!

De naam

Alhoewel veel mensen denken dat de Poedel van origine een Franse hond is, zijn er ook weer veel mensen die denken dat dit hondenras uit Duitsland komt. Er zijn een aantal landen geweest die claimen dat de Poedel uit hun land komt. Waar de precieze origine van dit ras ligt, is echter niet bekend.

In eerste instantie waren het de Duitsers die zeiden van de Poedel uit hun land komt. Ze beweerden dat de naam ‘Pudel’ af was geleid van de woorden Pfudel of Pfütze. Dit betekent plas of poel, wat wel zou kunnen kloppen omdat de Poedel werd gebruikt als jachthond op het water. De Duitsers beweren dat dit ras zijn oorsprong vond in het noorden van Duitsland.

Ook de Tsaren uit Rusland hebben gezegd dat zij de Poedel “uit hebben gevonden”, maar dat hij officieel afkomstig is uit Centraal Azië. In Engeland heet de Poedel “Poodle”, at afgeleid is van het Duitse woord Pudel. Er zijn zelfs historici die voor de oorsprong van de Poedel naar Hongarije kijken.

Ze zeggen in ieder geval dat je voor het begin van dit ras meer dan 2000 jaar terug moet gaan in de tijd. Sinds 1936 wordt de Poedel echter beschouwd als een hond van Franse oorsprong door de FCI. De Franse naam voor dit ras, Caniche, is afgeleid van “chien a cane of canichon”. Dat betekent eendenhond.

De geschiedenis

Als je meer wil weten over de Poedel, dan kunnen we het beste beginnen met de geschiedenis van dit ras. Wat sommige mensen misschien niet zullen verwachten, is dat de Poedel oorspronkelijk gebruikt werd als jachthond. Hij werd specifiek gebruikt voor de jacht op eenden.

De geschiedenis van dit ras gaat helemaal terug tot ver in de Middeleeuwen. Die tijd waren er namelijk ook al honden die de typerende vacht van de Poedel hadden. Deze vacht werd dan meestal geschoren.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Poedel wordt ook uitgebreid behandeld in Poedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Kunstjes

In eerste instantie werd deze hond voornamelijk bekend vanwege hun vermogen om als “kunstjeshond” op te treden. Dit deden zij samen met zigeuners en jongleurs. Na een tijdje konden ze moeiteloos hun rol spelen en waren ze vaak te zien in reizende circussen.

De zigeuners waren de eerste mensen die er een kunst van maakten om hun Poedel met veel fantasie en kunst te knippen. Dit deden ze vooral om hun publiek te boeien en te behagen. De Poedel is dus van begin af aan een echte showhond. De knipten de vacht op dezelfde manier als de aristocraten in die tijd hadden en ze schuwden er niet voor om ze ook op dezelfde manier als hen te kleden.

Jachthond

Later werd de Poedel ook ingezet als jachthond en dan vooral in het water. De vacht van deze hond werd nog steeds geschoren, maar nu met een ander doel. Door de vacht weg te scheren, kon er namelijk worden voorkomen dat de Poedel vast kwam te zitten in het moerassige gebied.

Het was namelijk zijn taak om het wild te apporteren. Het was ook handig dat de vacht werd geschoren omdat de hond vaak het water in ging. Hiermee werd namelijk voorkomen dat de vacht zich helemaal vol zou zuigen met water en dat de hond daardoor zo zwaar zou worden dat hij zou verdrinken. De vacht van de Poedel is gelukkig wel waterdicht, waardoor de hond niet tot op de huid doordrenkt raakt met water. Dat is natuurlijk wel handig voor een jachthond die vaak het water in moet springen.

De vacht werd echter niet helemaal weggeschoren, maar de Poedel had nog bolletjes haar op de nieren en op de gewrichten van de poten. Dit zorgde ervoor dat er op die plekken warmte vast werd gehouden. Het bekende model van de vacht van de Poedel met een paar bollen haar en een kale kont is vroeger dus al ontstaan.

Er werden ook wel eens strikjes of lintjes gebruikt in het haar. Dat zie je nu nog steeds wel eens. Vroeger werd het echter vooral gedaan zodat men zag van wie de Poedel was.

Leer alles over jouw lieve Poedel

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Poedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Steeds bekender

Er is niet veel bekend over de geschiedenis van de Poedel, maar het is wel bekend dat het één van de oudste jachthondenrassen is voor waterwild. Hij is voortgekomen uit kruisingen met andere Europese waterhonden. Deze kwamen onder andere uit Portugal, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Rusland en Hongarije.

Er zijn echter ook historici die zeggen dat de Poedel afstamt van de Barbet. Dit waren honden die ook in werden gezet tijdens het jagen op waterwild, maar ze waren een stuk zwaarder dan de Poedel. Ongeveer vanaf de zestiende eeuw werd dit ras langzamerhand ook in de hogere kringen steeds bekender.

De hogere stand in Parijs wilden graag Poedels in steeds kleinere exemplaren, waardoor fokkers steeds kleinere Poedels gingen fokken. Hierdoor is de dwergpoedel ontstaan en later de toy-poedel. Dit is een miniatuurversie van de oorspronkelijke Poedel. Hij heeft verder alle kenmerken die de ‘gewone’ Poedel ook heeft, maar dan is hij wat kleiner.

Een populaire hond

Vanaf het begin van de moderne fokkerij is de Poedel altijd een populair ras geweest. Hij werd veel aan het Franse hof gehouden. Er waren zelfs periodes dat het verboden was in Frankrijk voor mensen die niet van de adel afkomstig waren om Poedels te hebben. Ze waren exclusief bedoeld voor de adellijke personen.

Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer het geval en mag iedereen gewoon een Poedel hebben. Dankzij zijn intelligentie, vrolijkheid, zacht karakter en natuurlijk prachtig uiterlijk is het nog altijd een hele populaire hond.

Functies

De Poedel heeft veel verschillende functies gehad tijdens zijn bestaan. Eerst werd hij dus gebruikt in het circus om leuke trucjes te doen en daarna werd hij voornamelijk gebruikt als jachthond. Daarmee zijn we er echter nog niet. Dankzij zijn taak als jachthond is zijn reukvermogen heel goed ontwikkeld, waardoor hij ook wel eens wordt gebruikt om truffels op te sporen.

De Poedel is een hele intelligente hond. Daarnaast is hij ook erg trouw en goed gebouwd. Daardoor werd hij aan het begin van de twintigste eeuw ook veel gebruikt als politiehond. Tegenwoordig is de Poedel echter vooral een gezinshond, maar hij wordt ook nog altijd gebruikt als signaleringshond, blindengeleidehond en hulphond voor mensen die een sociale, mentale of fysieke beperking hebben. De Poedel is dus echt een alleskunner!

Het imago

De Poedel staat een beetje bekend als een arrogant en verwend ras. Dat is jammer, want dat is deze hond absoluut niet. Dit imago heeft hij juist gekregen door de media en de filmindustrie. Zij hebben deze hond tot een echte glamourhond gemaakt met veel kapsones. De Poedel wordt namelijk vaak gebruikt als hondje van een baasje dat ook zo is. Je zult vast wel ooit het beeld hebben gezien van een Poedel die met haar baasje mee huppelt door een dure winkelstraat en waarbij zowel het hondje als het baasje met haar neus in de lucht loopt.

De Poedel is dan eerder een extravagante accessoire dan een metgezel. Hij heeft dan vaak een geschoren vacht en heeft de typerende langere stukken bij haar staart, pootjes en rondom het hoofd. Hierdoor krijgt de Poedel namelijk nog meer de uitstraling dat het een luxe hond is, wat goed in het verhaal past. Dat is best jammer, want de Poedel is helemaal niet zo.

Vier verschillende soorten

Als je over de Poedel praat, dan ben je eigenlijk niet specifiek genoeg. Er zijn namelijk vier verschillende varianten van dit ras. Het verschil tussen deze vier types is dat ze allemaal van een ander formaat zijn. Laten we beginnen met de grootste. Dit is de grote Poedel en wordt ook wel Koningspoedel genoemd. Daarna komt de middenslag Poedel.

Deze wordt gevolgd door de Dwergpoedel en de kleinste versie van de vier is de Toy Poedel. De grootte moet ook meteen het enige verschil zijn tussen de Poedels. Het karakter en de rest van het uiterlijk moet namelijk bij allemaal hetzelfde zijn.

In Engeland, Japan en de Verenigde Staten worden er niet vier, maar drie variaties van de Poedel erkend. Zij erkennen namelijk de Toy Poedel, de Miniatuur Poedel en de standaard Poedel. De meeste landen die aan zijn gesloten bij de FCI, erkennen alle vier de variaties.

Verschillende maten

Het enige verschil tussen deze vier soorten Poedel, is dus de grootte. De grootste Poedel, oftewel de Koningspoedel, is tussen de 45 centimeter en de 60 centimeter groot. Hij weegt ongeveer 22 kilo. Dit is dus een middelgrote hond. Daarna komt de middenslag Poedel, die tussen de 35 centimeter en de 45 centimeter groot is. Deze soort weegt gemiddeld ongeveer zo’n 12 kilo.

De Dwergpoedel is dus nog iets kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 28 centimeter en de 35 centimeter. Hij weegt gemiddeld 7 kilo. De kleinste Poedel is dus de Toy Poedel en deze is tussen de 24 en de 28 centimeter groot. Hij weegt ongeveer 4 kilo, maar mag ook niet minder wegen dan dat.

Het uiterlijk van de Poedel

De Poedel staat natuurlijk bekend om zijn karakteristieke vacht. Deze is gekruld of gekoord. De gekrulde vacht is een kroesvacht waarbij er een fijne wollige textuur is. De vacht is dan dus heel sterk gekruld en veert bijna niet mee als je hier met je hand op drukt. Als de vacht gekoord is, vormt de vacht lange koorden van minstens twintig centimeter. Er zijn zeven verschillende kleuren waarin de Poedel voorkomt: Je hebt zwarte Poedels, bruine, witte, zilveren, roodachtige fawn, black and tan en zwart-wit gevlekt.

De Poedel heeft een harmonische bouw en is een elegante hond. Daarnaast is hij ook erg trots en dat kun je ook wel zien aan zijn houding. Zijn staart is hoog aangezet. In Nederland is het verboden om deze te laten couperen. Wanneer de Poedel stil staat, moet de staart naar beneden hangen. Als de hond in actie komt, dan wordt de staart juist schuin omhoog gedragen. Zijn rug is kort en loopt zonder afvalling in de slanke, gespierde achterhand over.

De kop van de Poedel is rechthoekig van vorm en goed in verhouding van het lichaam. Het hoofd is wel besneden, maar niet te fijn of te zwaar. Als je goed naar de schedel kijkt, dan zul je zien dat de breedte minder dan de helft van de lengte van de totale schedel is.

Als je boven op de schedel kijkt, dan zie je dat deze een ovale vorm heeft, terwijl hij van de zijkant juist wel bol lijkt. Het opvallendste aan de kop van de Poedel zijn waarschijnlijk de wenkbrauwbogen. Meestal zijn deze plekjes bedekt met haar dat wat langer is.

De neus is recht en hij heeft open neusgaten. De lippen moeten middelmatig ontwikkeld zijn. Het is het beste als ze strak zijn, dus de bovenlip moet rusten op de onderlip en mag hier niet overheen hangen. De ogen van de Poedel staan een beetje schuin in het hoofd en hebben een amandelvorm. Zijn oren zijn iets langer dan dat ze breed zijn en hangen naast zijn koppie naar beneden.

Het karakter van de Poedel

Drie woorden die het karakter van de Poedel het beste beschrijven, zijn actief, intelligent en trots. Daarnaast is het ook een hele loyale hond. Dat komt omdat hij al zo’n beetje heel zijn bestaan nauw samen heeft gewerkt met mensen. Hij is dus erg op zijn baasje gericht. De Poedel is een hele vrolijke hond die dus ook nog eens erg intelligent en energiek is.

Dankzij deze intelligentie, het is één van de slimste hondenrassen, pikt hij heel gemakkelijk nieuwe informatie op, wat erg handig is tijdens een training. Hij heeft een stabiel karakter en houdt ervan om te spelen, waardoor het de ideale gezinshond is.

Omdat de Poedel vroeger vaak werd gebruikt als jachthond, vindt hij het nog altijd heerlijk om activiteiten te doen in de natuur. Over het algemeen heeft deze hond een goede zin en een vrolijke houding. Ook met andere honden kan de Poedel over het algemeen goed overweg. Ze kijken niet op of om naar mensen die ze niet kennen.

Over het algemeen geldt bij honden dat hoe groter de hond is, hoe rustiger en bedachtzamer hij is en dat is bij de Poedel ook zo. De middenslag Poedel is hierbij de gulden middenweg. Hij is namelijk iets levendiger dan de grote Poedel en laat zich niet uit zijn evenwicht brengen, maar hij is wel rustiger dan de Toy Poedel en de Dwergpoedel.

Trainen en opvoeden

De Poedel is een intelligente hond, wat betekent dat hij ook makkelijk is om te trainen. Bovendien zijn het hele enthousiaste honden die het leuk vinden om te leren. Wel is het bij dit ras belangrijk dat hij goed gesocialiseerd wordt op jonge leeftijd en dat je samen een gehoorzaamheidstraining volgt. Het is een hond met een gevoelig karakter, dus het is het beste om de Poedel op een liefdevolle en zachte manier op te voeden. Dat betekent dus dat je hem beter kunt belonen bij goed gedrag en niet straft wanneer hij iets fout doet.

Straffen werkt namelijk alleen maar averechts en daar schiet je dus niets mee op. De Poedel werd vroeger gebruikt als circushond, dus het is niet zo moeilijk om hem trucjes te leren. Denk hierbij aan behendigheid of apporteren. Als je er zelf veel plezier in hebt om je Poedel nieuwe dingen te leren, dan kunnen jullie ook samen veel plezier hebben en hier heel ver in komen.

Beweging

De Poedel is een hele actieve hond. Hij vindt het heerlijk om samen met zijn baasje te wandelen, spelen of om te zwemmen. Dit ras heeft wel een aantal wandelingen per dag nodig, dus zorg ervoor dat je hier ook tijd voor hebt. Daarnaast vindt hij het ook heerlijk om thuis lekker te spelen.

Op zich kun je een Poedel best in een appartement houden, maar dan moet je wel ervoor zorgen dat je vaak genoeg naar buiten gaat zodat hij al zijn energie kwijt kan.

De verzorging van de Poedel

Een Poedel is natuurlijk een hele leuke en schattige hond, maar houd er wel rekening mee dat hij veel verzorging nodig heeft. De vacht moet namelijk heel vaak worden geborsteld en gekamd. Dit kun je het beste één keer per dag doen. Het beste is het om dit meteen te doen wanneer de Poedel nog een kleine pup is.

Op deze manier went hij er namelijk aan en zal hij er op latere leeftijd ook geen probleem van maken. Als je de vacht van je Poedel in model wil laten knippen, moet je hem met een speciale hondenshampoo wassen. Het beste kun je hiervoor lauwwarm water gebruiken.

De Poedel is natuurlijk erg behaard, ook bij de oren. Deze haren zitten ook bij de gehoorgangen, waardoor er soms weinig lucht bij kan komen. Hierdoor blijft het oorsmeer van de hond van aan de haren die in het oor groeien plakken. Om dit te voorkomen, kun je het beste heel voorzichtig de haren uit de oren weghalen.

Vergeet ook zeker niet het gebit van je Poedel te verzorgen. Dit kun je het beste één keer in de week doen. Ontstekingen die in de mond van een hond ontstaan, kunnen namelijk heel gemakkelijk overspringen naar de rest van het lichaam.

Knippen en trimmen

De meeste mensen met een Poedel kiezen ervoor om deze regelmatig naar een trimsalon te brengen. Het kan namelijk best wel lastig zijn om deze krullerige vacht zelf te knippen of te trimmen. Je kunt dan kiezen uit drie verschillende stijlen: de pet clip, een Engels zadel en de Continental trim.

De vacht moet ongeveer om de zes tot acht weken worden geknipt. Het is dan aan jou om thuis elke dag de vacht goed door te borstelen. In dit geval zijn de krullen getrimd en heb je dus een kroesvacht. Als je de vacht niet zo vaak laat trimmen, dan worden de haren koorden. Als je hier voor kiest, dan moet je er wel op letten dat er geen vuil of vlekken in de vacht komen.

De gezondheid van de Poedel

Gemiddeld wordt de Poedel tussen de 12 en de 15 jaar oud. Meestal blijft een hond van dit ras erg jong en temperamentvol tot hij een jaar of tien is. Naarmate hij ouder wordt, kan hij zijn tanden gaan verliezen wat weer gepaard kan gaan met ontstekingen van het tandvlees en de slijmhuid in zijn mond.

Daarnaast krijgt een Poedel ook vaak last van reumatische kwaaltjes. Dit kun je merken aan stijve bewegingen en spierpijn. Dagelijkse beweging is dan ook erg belangrijk voor een oudere Poedel.

Andere dingen waar een Poedel die al wat ouder is last van kan krijgen, zijn afwijkingen aan de ogen. Het gezichtsvermogen vermindert meestal al vroeg. Zo krijgt een Poedel als eerste meestal last van nachtblindheid. Het vertroebelen van de lenzen leidt uiteindelijk tot staar. Dit is een typische ouderdomskwaal die vaak bij honden voorkomt. De Poedel is ook gevoelig voor huidaandoeningen, epilepsie, allergieën, hart- en vaatziekten en diabetes.

De prijs van een Poedel

De prijzen zijn voor elk type Poedel net iets anders. De kleinste Poedel, de Toy Poedel, kost tussen de €800,- en de €1250,-. Iets goedkoper is de Dwergpoedel. Deze kost namelijk tussen de €455,- en de €700,-. De grote Poedel kost over het algemeen tussen de €750,- en de €1500,-. De Standaard Poedel, oftewel de Koningspoedel, kost rond de €1500,-. Je zou misschien denken dat de prijs mee groeit met het formaat, maar de Toy Poedel is zo klein en populair dat hij toch wat duurder is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Poedel?

Bekijk dan het Poedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Poedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Poedel wilde weten in één compleet e-book!”

Poedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Poedel!

  • Wil je een Poedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Poedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Poedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Poedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Poedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Poedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Poedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Poedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Poedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!